Eszéki és vukovári látogatáson a zágrábi magyar nagykövet

329
08-1---vukovar

Eszék, Vukovár – Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet a március 30-i (szerdai) hivatalos látogatása során ellátogatott az eszéki magyar tanszékre, tárgyalást folytatott Vukovár-Szerém megye zsupánjával, valamint a vukovári polgármesteri hivatalban találkozott az alpolgármesterrel és a megyében működő magyar egyesületek képviselőivel.

Iván Gábor nagykövet lapunknak elmondta, hogy az eszéki egyetem magyar tanszékén tett látogatásának a célja az volt, hogy megismerkedjen a tanszék működésével, helyzetével.

– Nagyon tartalmas beszélgetést folytattam Lábadi Károllyal, a tanszék vezetőjével, találkoztam a dékán asszonnyal és a tanszék munkatársaival, és a beszélgetésből azt szűrtem le, hogy rendeződött a tanszék és munkatársainak a státusa, az anyagi feltételek szempontjából viszont még elkelne a segítség, ebben igyekszem majd a jövőben segíteni – mondta Iván Gábor az eszéki találkozóval kapcsolatban.

Együttműködési lehetőségek

Vukováron elsőként a megye első emberével találkozott. A találkozón részt vett Kel József, a megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke és Gabrijela Žalac, a megyei hivatal nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője. A vukovári megbeszélésen a nagykövet beszámolt arról, hogy a Duna-stratégia megvalósulását szolgálja a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum, amelynek kialakításáról március 25-én szándéknyilatkozatot ír alá az érintett öt ország: Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Magyarország. Az egész együttműködésnek a gerince lesz a horvát-magyar kapcsolat, és itt nemcsak környezetvédelmi, hanem idegenforgalmi együttműködés is létrejöhet. Hozzátette azt is, Magyarország eu-s elnöksége alatt igyekeznek minél nagyobb figyelmet szentelni a Duna menti térségeknek, mert szerintük nem kap kellő figyelmet. Beszámolt Horvátország csatlakozási lehetőségeiről is. Majd a vukovári polgármesteri hivatalban az alpolgármesterekkel találkozott, ahol a horvát-magyar együttműködési lehetőségeket vázolta. Ezt követően kötetlen beszélgetést folytatott a vukovári és a megyében működő magyar egyesületek képviselőivel.

– A vukovári magyar egyesület ügyében kértem a város vezetését, próbálják hozzásegíteni az egyesületet egy olyan székhelyhez, amelyet kizárólag ők használhatnának. Megígérték, hogy megpróbálnak segíteni – tette hozzá a nagykövet úr, aki a hivatalos találkozókat sikeresnek tekinti.

A nagykövetet Magyar József, a zágrábi magyar külképviseletet első beosztottja is elkísérte.

08-2---korogyiak