Eszéken ünnepelte 30 éves fennállását a német kisebbségi szervezet

10

A Horvátországi Duna menti Svábok Országos Egyesülete, az ország legnagyobb és legrégebbi német szervezete 2022-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.

A jeles évforduló alkalmából 2022. december 17-én az eszéki Horvát Nemzeti Színházban ünnepi emlékülést tartottak, ahova a tagokon túl meghívták az egyesület barátait, partnereit is. A magyar kisebbség képviseletében Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő is részt vett az eseményen.

Többek között beszédet mondott Ivan Radić, Eszék polgármestere is, aki a város számos német építészeti és művészeti hagyatékát méltatta, valamint azt, hogy sok utcanév is emlékeztet bennünket olyan német származású emberekre, akik valamilyen módon formálták és fejlesztették a várost. – Horvátországon belül Eszék számít a leggazdagabbnak a kisebbségek jelenlétét illetően – mondta.

Az ünnepség díszvendégei

Vladimir Ham, a német szervezet elnöke elmondta, Eszék-Baranya megyében és azon belül is Eszéken él a legtöbb német nemzetiségű lakos, akiket az országos szervezet fog egybe, számos programot és nagyszabású projektet valósítva meg az elmúlt 30 év során.

– Ezenkívül azon ritka kisebbségek egyike, amelyek számára kedvezően zárult a legutóbbi népszámlálás, hiszen növekedett a számuk, így több mint 3000 fős közösségről beszélhetünk – fejtette ki.

Az ünnepségen elhangzott, hogy Németország az egyik legnagyobb befektető Eszéken, és bejelentették a kulturális és gazdasági kapcsolatok ápolásának folytatását is.