Eszéken járt a kerékpáros békenagykövet

0
38

Múlt héten legújabb biciklitúrájának a keretében Eszékre látogatott Zelei József kerékpáros békenagykövet. Látogatásának célja a híres világutazó, Benyovszky Móric legendájának a népszerűsítése volt.

Zelei József a világ egyedüli kerékpáros békenagykövete. 2004 óta bicajozik a békéért, s ez idő alatt az egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot teljesített. Negyvenhat béketúrája során közel 120 országban és 5 kontinensen járt.

A világutazó nemrég hozzánk is elbiciklizett egy, a híres magyar-lengyel kalandor és felfedező Benyovszky Móric tiszteletére szervezett emléktúra keretében. A túra során Zelei bejárta Benyovszky szülőföldjét, valamint kalandos életútjának főbb állomásait. Biciklizett már Lengyelországban, Párizsban, Moszkvában, Kazanyban, de az orosz Távol-Kelet legtávolabbi szegletében, Kamcsatkán is. A túra utolsó állomása a tervek szerint Madagaszkár lesz, feltéve, ha a járványhelyzet engedi, hiszen a kalandor ezen az afrikai szigeten halt meg.

- Reklám -

Benyovszkyt több szál is fűzi Madagaszkárhoz, hiszen francia megbízásból több alkalommal is járt a szigeten, az őslakosok pedig királyként tekintettek rá. Kalandos élete során Móric azon túl, hogy bejárta a világot, jelentős felfedezéseket is tett, hat csendes-óceáni sziget felfedezése köthető a nevéhez. Ezen a magyar társadalom által kevéssé ismert teljesítmény előtt tiszteleg túrájával Zelei József is, aki most egy Kárpát-medencei körút keretében népszerűsíti Benyovszky hagyatékát. Nemrég megérkezett vidékünkre is, ahol helyi bringások is csatlakoztak a világutazóhoz.

Fuzik János és Zelei József

– Már 18 éve járom a világot kerékpárral, mindig egy-egy aktuális évforduló kapcsán. Az idei év témája Benyovszky Móric, akinek 2021-ben van születésének 280., halálának pedig 235. évfordulója. Azért esett rá a választás, mert véleményem szerint munkássága méltatlan módon alul van értékelve. A túrámmal szeretném Benyovszky szellemiségét népszerűsíteni úgy, hogy ellátogatok a világ és a Kárpát-medence különböző pontjaira, és mindenütt rövid előadást és filmvetítést tartok eme világhírű kalandorról – mondta Zelei.

Az Eszékre vezető út végállomása a Népkör Rétfaluban található székháza volt, ahol Zelei József filmvetítéssel egybekötött előadást tartott túrájáról és Madagaszkár egykori királyáról. A békenagykövet eszéki útjának megszervezésében Magyarország eszéki főkonzulátusa segédkezett, Zelei Józsefet Fuzik János főkonzul személyesen is fogadta. A Benyovszky nyomdokaiban járó biciklis vándor Eszék után a szlovéniai Lendva felé vette az irányt.