Eszéken is lehet nyelvvizsgázni magyarból

410
05-ECL

 

Idén is lehet ECL-nyelvvizsgát tenni Eszéken magyar nyelvből. Évente két alkalommal kerül sor a tudásfelmérésekre: júniusban és decemberben. Az első alkalom idén június 5-6-án lesz. Az eszéki Tanítóképző Főiskola Horvátország első és egyetlen horvátországi ECL-vizsgahelye.

Az eszéki egyetem tanítóképző karát 2013-ban nyilvánították országos ECL-nyelvvizsga-központtá. Így egyenlő európai kritériumok alapján lehet itt is vizsgát tenni horvát, angol, német és magyar nyelvből, amit az egész világon elismernek.

Az ECL az egyetlen olyan nemzetközi nyelvvizsgarendszer, amelynek képviselete van hazánkban, mégpedig Eszéken.

05-monika– Idén két alkalommal lesznek vizsgák az egyetemünkön, júniusban és decemberben. Az elsőt június 5-én és 6-án tartjuk. Vizsgát A2, B1, B2 és C1 szinteken lehet tenni, az itt megszerzett bizonyítványokat az EU-tagországokban elismerik, ezért nem szükséges a külön honosításuk. A vizsga négy részből áll, vagyis négy kompetenciát vizsgálunk: a szóbeli kommunikációt, a hallott szöveg értését, az írásbeli kommunikációt és az olvasott szöveg értését – magyarázza Molnár Ljubić Mónika, a magyar nyelvvizsgabizottság egyik tagja.

Mónika elmondta azt is, hogy a teljes mellett részvizsga is tehető. A teljes vizsga díja egységesen 80 euró, a részvizsga (szóbeli vagy írásbeli) 48 euróba kerül. Egy hónappal a vizsga időpontja előtt lehet jelentkezni, de az érdeklődők a www.ecl.hu oldalon mindenről bővebben is tájékozódhatnak, valamint megnézhetnek mintateszteket. További információkkal Mónikát is kereshetik az érdeklődők a monikam84@gmail.com e-mail címen.

 

ECL

Európai uniós tagállamok közel 10 éves szakmai előkészítő munka után 1992-ben Londonban egy nemzetközi konzorciumot hoztak létre, amely az ERASMUS, majd a LINGUA program támogatásával azt a feladatot vállalta, hogy egységes nyelvvizsgarendszert dolgoz ki az Európai Unió tagállamai nyelveiből. Ezzel azt akarták elérni, hogy az egyes nyelvekből letehető vizsgák mindenféle honosítási eljárás nélkül nemzetközileg összevethetők legyenek egymással.

A European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages elnevezésből alkotott, ECL betűszóval jelölt nyelvvizsgák szakmai gondozását tagállamonként egy-egy neves egyetem, nyelviskola vállalta, azok végzik az általuk képviselt nyelvből a vizsgatesztek összeállítását és a vizsgadolgozatok értékelését.

A standardizálás során kidolgozott egységes elvek alapján angol, német, olasz, spanyol, magyar, szlovák, lengyel, román, bolgár, cseh, orosz, szerb és horvát nyelvből tehető ECL-nyelvvizsga.

 

{fcomments}