Eszéken és a Drávaszögben is járt Károly herceg

0
637
karoly_herceg

Károly herceg brit trónörökös és felesége, Kamilla, Cornwall hercegnője a múlt héten két napot töltött Horvátországban. Itt-tartózkodásuk másnapján ellátogattak Eszékre és a Drávaszögbe is.

A múlt hét egyik legjelentősebb belföldi eseménye Károly herceg brit trónörökös és felesége, Kamilla horvátországi látogatása volt. A nemesi párt hétfőn először Kolinda Grabar-Kitarović államfő, Tihomir Orešković kormányfő és Milan Bandić, Zágráb polgármestere fogadta.
Kedden Eszéken az újságírók „hada” mellett sok kíváncsiskodó is fogadta a hírességeket, akik többek között tettek egy városnéző körutat  villamoson, megnézték a katedrálist, majd az óvárosban kézművesek, őstermelők standjai között sétáltak és kóstoltak. A nap másik részében Károly herceg a Drávaszögbe, míg Kamilla, Cornwall hercegnője Đakovóra utazott. Míg a herceg a Kopácsi-rétben és bokrosháti (Zlatna Greda) öko-központban halpaprikást, csíptetős pontyot és baranyai borokat ízlelgetett, addig a hercegnő Európa egyik legrégebbi ilyen jellegű gazdaságát, a lipicai ménest látogatta meg Đakovón. A ménest egyébként 1972-ben II. Erzsébet királynő is fölkereste.
Károly idáig nyolc alkalommal járt a térségben, ebből ötször Horvátországban is.
Ian Cliff, a zágrábi brit nagykövetség ügyvivője korábban újságíróknak elmondta: fontos látogatásról van szó, amelynek a célja, hogy megerősítse nemcsak a politikai, hanem a brit és a horvát emberek közötti kapcsolatokat is.
Károly évek óta támogatja a vallások közötti párbeszédet és a kölcsönös egyetértést, a fiatalok képzését, továbbá a gazdasági fejlődés biztosítását és a környezeti feltételek megőrzését. Kamilla ugyanakkor igyekszik felhívni a figyelmet a nemi erőszakra, és támogatja a szexuális erőszak áldozatait. Több olyan alapítvány védnöke, amely lovakkal foglalkozik. Mindketten elkötelezettek a biogazdálkodás eszméi iránt.
A horvát sajtó napokig foglalkozott a témával, eszéki látogatása pedig azért is volt érdekes, mert Károly herceg egyik őse, pontosabban az üknagyapja éppen régióközpontunkban született.