Eszék-Rétfalu: sokszínű művelődési és hagyományápoló tevékenység

0
63

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tevékenysége sokszínű. Tagjai rendszeresen összejárnak, hogy ápolják a magyar hagyományokat és kultúrát. Ilyen alkalom a Vasárnap a Népkörben elnevezésű rendezvénysorozatuk is.

A Népkör Magyar Kultúregyesület időről időre újabb tartalmakkal bővíti tevékenységét. Havi rendszerességgel tartanak vasárnapi összejövetelt, amellyel a tradicionális magyar gasztronómiának adóznak, de hamarosan kézművességgel is foglalkoznak majd. A vasárnapi találkozókon főztek már lecsót és krumplipaprikást, de volt már terítéken mákos tészta, paradicsomleves és sok más finomság is. A szervezők fontosnak tartják a régi idők ízvilágát feleleveníteni, és ami még fontosabb, ezeket átörökíteni az utókor számára, hiszen a receptek még abból a korból származnak, amikor a szegénység előhozta a háziasszonyok kreativitását, és igazán olcsó, de annál ízletesebb és laktatóbb ételeket készítettek. A legutóbbi, január végi összejövetelükön paradicsomlevest készítettek, melyhez a csipetkét is maguk készítették. Mivel a rendezvény farsang idején zajlott, ezért a második fogás a hagyományos farsangi fánk volt.

– Fontosnak tartjuk, hogy ily módon őrizzük elődeink ételeit, hiszen ez éppúgy a kultúránk része, mint a művészi alkotások. Jó látni, hogy van érdeklődés a vasárnapi rendezvényeink iránt, mindig szép számban eljönnek tagjaink – mondta Magdika Dániel, az egyesület elnöke, aki hozzátette, legújabb programjuk során a magyar kézműves hagyományokat kívánják majd feleleveníteni és egymásnak átadni. Foglalkoznak majd hímzéssel, horgolással és üvegfestéssel is.

Magdika Dániel és Német Irén

Hímzéssel és üvegfestéssel kezdenek

A kézimunka elsősorban az asszonyok körében kedvelt elfoglaltság, ezért a Népkör vezetése igyekezett olyan foglalkozásokat is beiktatni, amelyek a férfiakat is érdekelhetik. Ilyen például az üvegfestés, amit Magdika Dániel mutat majd be. Természetesen horgolásra, hímzésre és egyéb, a hölgyek által kedvelt foglalkozásokra is lesz lehetőség.

A Népkör tagja, Német Irén táskákat készít, melyeket aranyhímzéses és magyar népies motívumokkal díszít. Tudását ő is igyekszik majd átadni a többi népkörtagnak.

– Mielőtt nyugdíjba vonultam volna, egy táskakészítő cégnél dolgoztam. Mivel szerettem a munkám, ezért később sem hagytam fel a szakmával, most hobbiból táskákat, öveket készítek. Számomra a régi padlások az igazi kincsesbányák, sok újrahasznosítható anyagot találok, amelyekből pompás táskák készíthetők. Idővel elsajátítottam az aranyhímzést is sokác barátaimtól, amit alkalmanként szintén a táskáimra illesztek – mondta Német Irén, hozzátéve, szerinte fontos, hogy ezeket a népi motívumokat az utcára is kivigyék divatos kiegészítőként, hiszen büszkék lehetünk népművészetünkre.

A Népkör a rendezvényeit a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósítja meg.