Eszék: jól halad a kollégium építése

0
120

Tavaly októberben tették le a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonának az alapkövét, ami után nem sokkal megkezdődhetett az építkezés. A munkálatok eddig a tervek szerint haladnak, már állnak az épület falai.

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot 1999 őszén adták át azzal az illetékesek általi ígérettel, hogy idővel egy diákotthont is építenek hozzá. Az évek során úgy tűnt, hogy a kollégium végül egy be nem tartott ígéret lesz csupán. A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárására viszont tavaly megkezdődhetett a régóta várt építkezés, így hamarosan egy húszéves álom válik valóra. A munkálatok októberben kezdődtek, és a kedvező időjárásnak is köszönhetően eddig a tervek szerint haladnak. Az ötven férőhelyes létesítmény tartófalai már állnak, hamarosan pedig az emeleti rész építése is megkezdődik.

Andócsi János
Andócsi János

– Az építés a tervek szerint halad, és ha így folytatódik, akkor augusztus közepére elkészül a kollégium. Az objektumban 26 szoba lesz, ami 50 diák számára jelentheti majd a második otthont. Huszonnégy kétágyas, valamint egy mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített szobát és egy betegszobát is kialakítanak majd. Reményeink szerint a következő tanévben már beköltözhetnek diákotthonunk első lakói – mondta Andócsi János igazgató, aki hozzátette, reméli, hogy minél több fiatal választja majd a Központot. Már érdeklődnek a lehetőség iránt, hiszen így nem kell majd naponta utazni, és egy modern, a kornak megfelelő diákotthonban eredményesebben készülhetnek majd föl az iskolai kihívásokra.