Eszék indul az Európa Kulturális Fővárosa címért

421
06-kult-eszek-4

A múlt héten Eszék Óvárosát szimbolikusan „átölelte“ 2020 középiskolás, ezt követően  Eszék városa hivatalosan is bejelentette, hogy indul az Európa Kulturális Fővárosa 2020-ban címért.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. Horvátország és Írország 2020-ban kerül sorra.
Az Európa kulturális városa prog-
ramot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált.
1990-ben útjára indult az Európai Kulturális Hónap program is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart, és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére találták ki.
1999-ben keresztelték át a programot Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. 2000-ben kivételesen kilenc fővárost választottak. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két város osztozik a címen.
2006. március 11-én a törökországi Isztambult, a magyarországi Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re.
2020-ban egy horvát és egy ír város viselheti a címet. Horvátországban kilenc város, köztük Eszék indul az Európa kulturális fővárosa címért.

 

06-eszk-kulturalis-1

 

Eszék jelölését testvérvárosai is támogatták, és egy időszaki kiállítással kapcsolódtak az eseményhez. Tuzla és Zombor városa mellett Pécs is bemutatott egy műalkotást.
Burján István, a pécsi Janus Pannonius Múzeum osztályvezetője elmondta, a baranyai  megyeszékhelyről Victor Vasarely Caracas (1957) című művét hozták el Eszékre. Mindhárom település egy-egy olyan művésztől választott alkotást, aki az adott város szülötte, és később világhírű lett.
A Szlavón Múzeum egy külön teremben állította ki az alkotásokat. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt többek között De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, aki támogatását és jókívánságát fejezete ki Eszék város jelöléséhez.
A pécsi Janus Pannonius Múzeumot két osztályvezető, Burján István (Néprajzi Osztály) és Sárkány József (Művészettörténeti Osztály) képviselte.

 

{fcomments}