Eszék-Baranya megyében zajlott le a 68. Nemzetek Horgász Világbajnoksága

216

Idén Horvátország adott otthont a 68. Nemzetek Horgász Világbajnokságának, amelynek megszervezését a Baranyai Sporthorgász Egyesületek Szövetsége vállalta, így múlt héten Eszék-Baranya megyében gyűltek össze a világ legjobb pecásai.

A finomszerelékes édesvízi horgászat legrangosabb versenyének összesen 33 ország részvételével a drávaszögi Bellye és Izsép (Topolje) adott otthont, a házigazda szerepét pedig a Baranyai Sporthorgász Egyesületek Szövetsége töltötte be. A szövetség versenybizottságának az elnökét, a csúzai Pinkert Ákost kérdeztük a rendezvény kapcsán.

– Nálam a horgászat iránti szenvedély már gyerekkoromban kezdődött. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy először vehettem részt egy világverseny megszervezésében. Sajnos az aszály miatt nem sikerült megoldanunk, hogy egy helyen legyen a verseny. Három szektor Bellyén, kettő pedig a horgászok által közkedvelt izsépi dunai holtágon, a Puskáson kapott helyett – tudtuk meg Pinkert Ákostól.

Pinkert Ákos

Egy világversenynek helyet biztosítani pedig nem kis feladat, évekig tartottak az előkészületek. Megerősítették a partoldalt és egyenletesre alakították, hiszen minden horgásznak egyforma esélyt kell biztosítani a verseny ideje alatt. A helyszín és a pályák kialakításával a verseny előtt aktívan két hónapig napi szinten foglalkoztak a szervezők.

Minden versenyzőnek az a célja, hogy megnyerje a saját szektorát. Tehát ha a versenyző a saját szektorában már első, akkor csapatonként vannak a pontösszeadások, ez alapján dől el, hogy végül is ki lesz a győztes. Egy csapatnak kötelezően öt tagja van. Emellett szükséges, hogy legyen tartalékversenyző, háttéremberek, valamint kapitány és segédkapitány.

A magyar válogatott

A világbajnokságon Magyarország válogatottja is részt vett, csapatukban többszörös világbajnok horgászok is szerepeltek. Otthon nagyon kemény versenysorozat előzi meg a világversenyre való kijutást.

– Ehhez be kell kerülni körülbelül 300 ember közül az első tíz közé, közülük a kapitánynak van joga bárkit beválasztani. Számítanak azért a mindenkori magyar bajnoki eredmények, és van nálunk egy összetett versenysorozat, így kialakul egy ranglista. A magyar csapatot erősíti Walter Tamás kétszeres világbajnok, Európa-bajnok, többszörös csapatvilágbajnok. Továbbá Csillag László világbajnok, Európa-bajnok, és Nagy András is csapatvilágbajnok. Szákovics Imre négyszeres magyar bajnok, Csöregi Balázs, aki szintén csapatvilágbajnok, valamint Kaló Zoltán, aki a következő generációt fogja majd képviselni, ő a legfiatalabb közöttünk. A feladat nagyon egyszerű: halat kell fognunk, ami azt jelenti, hogy a lehető legjobb etetőanyagot kell kitalálnunk arra a vízre, ahol éppen horgászunk – tudtuk meg Szénási Bélától, a magyar horgászválogatott szövetségi kapitányától.

Újbezdáni magyar versenybíró a világversenyen

A világbajnokság megszervezése több szempontból is nagy elismerést hozott Horvát-Baranyának, a munkából több horvátországi nemzettársunk is kivette a részét.

– A baranyai horgászokat többszörös megtiszteltetés érte ezzel a világbajnoksággal kapcsolatban. Elsősorban az, hogy házigazdái lehettünk egy ilyen rangos, nemzetközi eseménynek. Másodsorban az, hogy ezáltal népszerűsíthetjük a horgászsportot. Számunkra, horgászbírók számára pedig külön elismerés, hogy a szektorbírók Eszék-Baranya megyei illetőségűek, többségük pedig drávaszögi. Több horvátországi magyar szakember is részt vett a verseny felügyeletében – tudtuk meg Pálinkás Krisztián versenybírótól.

Pálinkás Krisztián

A verseny ötnapos felkészítőtréninggel indult, majd szombaton és vasárnap zajlott maga a világbajnokság. A legjobb csapateredményt a 68. Nemzetek Horgász Világbajnokságán a szerb válogatottnak sikerült elérnie, a horvátok 8., a magyarok pedig a 10. helyen végeztek.