Eseményekben gazdag…

243
plakat-nepszamlalas

Eseményekben, újdonságokban bővelkedő évet tudhatnak maguk mögött a horvátországi magyarok

2011-ben a horvátországi magyarság közélete igencsak bővelkedett eseményekben, így ezt az évet bizonyára nem fogjuk elfeledni. Megszámoltak bennünket, kétszer is választottunk, magyar állampolgárságot szerezhettünk, mindeközben rengeteg rendezvény, tábor, egyéb program közül választhattunk.
Annak ellenére, hogy sok minden történt, a 2011-es esztendő is  gyorsan, túl gyorsan elmúlott. Valószínűleg mindenkivel történtek kellemes és kevésbe kellemes dolgok. Ami a közéletet illeti, az bővelkedett eseményekben, újdonságokban.
A tavalyi, összesen 49 lapszámunkban rendszeresen beszámoltunk a közösségünket érintő, azon belül zajló fontosabb eseményekről. Most – a teljesség igénye nélkül – megpróbáljuk felidézni a szerintünk legjelentősebbeket, a jövőnket is befolyásoló történéseket.

Népszámlálás és kedvezményes honosítás jellemezte az első félévet
2011 első felének kétségkívül a népszámlálás volt a legjelentősebb eseménye. A HMDK országos méretű kampányt indított annak érdekében, hogy minél többen vállalják magyarságukat. A többségében magyarok lakta településeken magyarul tudó számlálóbiztosok járták a házakat. Az áprilisban lezajlott összeírásnak sajnos még mindig nem hozták nyilvánosságra a nemzeti kisebbségekre vonatkozó adatait.
A népszámlálás mellett sok horvátországi magyart érintett a kedvezményes honosítási eljárás is, amelyre az év eleje óta van lehetőség. Januárban a HMDK és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (Budapest) együttműködési szerződést írt alá a horvátországi kedvezményes honosítás ügyében. Február elejétől így már Eszéken is be lehetett nyújtani a kérvényeket. Március 12-én Mohácson horvátországi magyarok tették le először az állampolgársági esküt (az új új törvény értelmében) a világon.
Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke májusban dr. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövettől vehette át a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Az év második felében választottunk, és több nemzettársunkat is kitüntették
Júliusban lezajlottak a kisebbségi önkormányzati választások, amelyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége a két korábbi alkalommal (2003 és 2007) tapasztaltnál gyengébben szerepelt. A munka folytatódott, és számos rendezvényt, tanfolyamot, tábort stb sikerült tető alá hozni az országos szervezetnek. Decemberben aztán újra az urnákhoz járultunk, és parlamenti képviselőt választottunk.
Augusztusban ünnepélyesen megnyitották a HMDK új rendezvénytermét, amely azóta is helyszínéül szolgál az eszéki állampolgársági eskütételeknek. Már több százra tehető azok száma, akik horvátországi magyarként immár magyar állampolgársággal is rendelkeznek.
Egyes nemzettársaink rangos kitüntetésben részesültek: Pataky András nyugalmazott tanító és néprajzkutató Kisebbségekért Díj a Külhoni Magyarságért Tagozat díjat kapott, Jakab Sándor, a HMDK elnöke a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, Bábli Mária, a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet elnöke Nagyasszony-díjat vehetett át.
A 2011. esztendőben természetesen sor került számos, már hagyományosnak tekinthető rendezvényre: nem maradt el a Kopácsi Halásznapok, a csúzai Szüreti és Bornapok, a várdaróci Kakasütés, de a kiskőszegi Szüreti Fesztivál sem, és Pélmonostoron idén is volt Márton-napi alakoskodás és „libás” összejövetel. A Kárpát-medencei Magyar Újságírók Találkozójára is Pélmonostoron került sor. Az év utolsó napjaiban pedig egy új szervezet született, megalakult az önmaga elé ambiciózus célokat kitűző Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége.