Eseményekben gazdag időszak a nyugat-szlavóniai magyaroknál

33

A Nagypiszanicai Magyarok Közösségének tagjai számára fellépésekkel és gasztronómiai bemutatóval telt az elmúlt hét.

A nyár beköszöntével sem áll le a munka, a nyugat-szlavóniai magyar közösségek szinte minden héten részt vesznek valamilyen programon.

Június közepén került sor a 30. Nagypiszanicai Járási Napokra, amelynek a díszülésén, amin részt vett dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul is, a Nagypiszanicai Magyarok Közössége köszönőlevelet vehetett át a helyi közösségi életért végzett kiemelkedő munkájukért. Az elismerést Pali Fredi elöljáró adta át Berkeš Zlatának, az egyesület elnök asszonyának.

A többi napon sem tétlenkedett az egyesület, hiszen a Helyi Termékek, Kultúra és Gasztronómia Napján a magyar kulináris művészetből adtak ízelítőt az odaérkezőknek. A nagypiszanicai magyarok csapata gulyást, a Daruvári Magyarok Közössége lángost, a Pakráci Magyarok Közössége pedig babgulyást és kürtőskalácsot készített, ezekkel egyértelműen elnyerték a közönség tetszését. Az este a kultúráról szólt, az alkalmi programban a nagypiszanicai magyar egyesület szekciói is bemutatkoztak.

Fellépés a garešnicai gyermekfesztiválon

A járási napok után sem pihent a Nagypiszanicai Magyarok Közössége, tagjai részt vettek a 13. Gyermek Néptáncfesztiválon Garešnican, amely „A gyerekek a világ díszei” címet viselte. A délelőtti programon a gyerekeket régi játékok várták, például a zsákban ugrálás, a karikagörgetés vagy éppen a kidobós. A délutáni program felvonulással kezdődött a település utcáin, majd a Horvát Otthonban kultúrműsorra is sor került, ahol a nagypiszanicaiak a magyar tánchagyományokat mutatták be.