Eseménydús év vége a Népkörben

0
68

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tagjai aktívan zárták a 2018-as évet. December első felében kórustalálkozót tartottak, majd tisztújító közgyűlésre került sor, végül egy ünnepélyes évzáró műsorral búcsúztatták az esztendőt.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület december 15-én adventi kórustalálkozót tartott, melyre hat énekkar kapott meghívást. Rendszeresen szerepelnek más horvátországi magyar kórusok szemléin, így a meghívásokat viszonozták ezzel a rendezvénnyel.

 A kórusszemle utáni napon tartották meg rendkívüli tisztújító közgyűlésüket, amelynek során a szervezet elnökségét alakították át. A közgyűlés döntése értelmében az eddigi 21 tagú elnökség helyett ezentúl egy 9 fős csapat vezeti majd a szervezetet. A Népkör elnöke továbbra is Magdika Dániel maradt, az alelnöki posztot pedig Szűcs Albert fogja betölteni.

– Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a 21 fős elnökség túl nagy ahhoz, hogy operatívan tudjunk működni, ezért úgy határoztunk, hogy csökkentjük a vezetőség létszámát. Úgy vélem, hogy 9 ember sokkal könnyebben össze tud ülni egy-egy döntés meghozatala érdekében – mondta az újraválasztott elnök, Magdika Dániel, hozzátéve, hogy nagy szükség volt a fiatalításra is, emiatt az új elnökségbe több fiatal is bekerült.

A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, akinek köszönhetően sikerült felújítaniuk a székházukat. A képviselő további támogatásáról biztosította az eszéki magyar szervezetet.

Rögtön megkezdték a munkát

Az új vezetőség első rendezvényére december 28-án került sor, Eszék város magyar kisebbségi önkormányzatával közösen egy évzáró díszülést tartottak, melyen fellépett a Népkör vegyes kara is. Tiszteletbeli örökös tagságot adományoztak 15 olyan társuknak, akik hosszú évtizedek óta a szervezetben tevékenykednek.

A rendezvényen jelent volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, valamint De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja is.