Értéktár-bizottságok szakmai napja Budapesten

0
836
Hungarikum

A Földművelésügyi Minisztérium Megyei és Külhoni Nemzetrész Értéktár Bizottságok Szakmai Napja címmel tartott rendezvényt megyei közgyűlési elnökök, illetve a Megyei és Külhoni Nemzetrész Értéktár Bizottságok képviselői részére május 4-én. Az eseményen részt vett a horvátországi értéktár bizottság elnöke, Pajrok Andor is.

A rendezvény megnyitóján V. Németh Zsolt államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd Szakáli István Loránd helyettes államtitkár értékelte a bizottság eddigi tevékenységét és ismertette a hungarikumokról szóló jogszabály módosító tervezetét.
Antal Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium Hungari-kum Főosztályának főosztályvezetője bemutatta a Megyei és a Külhoni Értéktár Bizottságok számára tervezett, a közeljövőben kiírandó pályázati lehetőségeket. A 250 millió forintos rendelkezésre álló keretösszegből három alprojektet lehet majd megvalósítani, ezek pedig az ifjúsággal való kapcsolattartás (90 millió Ft), az értéktárral még nem rendelkező önkormányzatok ösztönzése (85 millió Ft), valamint Kárpát-medencei szintű vetélkedő szervezése (75 millió Ft). Valamennyi alprojekt esetében a külhoni értéktár bizottságok közvetve vagy közvetlenül részt vehetnek.
A vetélkedő célja, hogy a jövő nemzedéke tisztában legyen a hungarikumok által képviselt nemzeti értékeinkkel, ezen az általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások vehetnek részt. A megyei szinten legjobb eredményt elérő csapat meghívást kap az országos döntőbe. A rendezvény műhelybeszélgetésre és tapasztalatcserére is lehetőséget teremt.
A rendezvényen részt vett a horvátországi értéktár bizottság elnöke, Pajrok Andor is.