Erőt és önbizalmat adott a kismamáknak a szülésfelkészítő műhely

0
209

Jól sikerült a szülésfelkészítő workshop a csúzai Arthában. A résztvevő kismamák pozitív légkörben, egymásra hangolódva ismerhették meg a szülés folyamatát, szakaszait. Az elméleti ismeretek mellett a szülést segítő mozgásos és légzőgyakorlatokat sajátíthattak el.

A Drávaszögben jelenleg több fiatal családban is gyereket várnak, mondhatni, hogy – közösségünk méreteihez képest – baby boom van.

A kismamáknak, leendő anyukáknak szólt a múlt szombati program a csúzai Artha közösségi helyen, ahol Vataščin Balázs Emese tartott szülésfelkészítő műhelyt. Emese hivatásos dúla, fizioterapeuta, Spinning babies szülőoktató és jógaoktató, három gyermek édesanyja. Vajdasági származású, családjával ma Magyarországon él, a magyar-szlovák határhoz közel. A jógaoktatói képzést még a főiskola alatt elvégezte, a szülésfelkészítéssel viszont akkor kezdett mélyrehatóbban foglalkozni, amikor első gyerekét várta.

– Azt éreztem, hogyha jön a baba, valahogyan fel kéne rá készülni. És hiába volt felsőfokú egészségügyi végzettségem, rájöttem, hogy gyakorlatilag semmit sem tudok a szülésről, arról meg végképp semmit, hogy ez rám hogyan fog hatni, és hogyan tudom a leghatékonyabban segíteni magamat és a kisbabámat annak érdekében, hogy a szülés teljesen természetesen tudjon lezajlani – mondta magáról Emese.

A kismamaság, a szülés és születés tematikája teljesen „beszippantotta”. Ismeretei gyarapításába kezdett, a nálánál tapasztaltabb asszonyoktól, bábáktól és dúláktól tanult. Ma már dúlaként ő segít másoknak felkészülni, hogy rátalálhassanak arra az útra, amelyet végigjárva önmagukban megerősödve válhatnak anyává, szülővé. Spinning babies szülőoktatói képesítéssel is rendelkezik, amely a szülés fiziológiájának megértésére irányul, ezen a szemléleten keresztül olyan technikák, testhelyzetek sajátíthatók el, amik segítik a várandósság és a szülés teljes folyamatát.

Elméletben és gyakorlatokban gazdag, többórás műhely

Juhász Annamária, az Artha vezetője lapunknak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy rajta kívül még négy anyuka eljött a szülésfelkészítő műhelyre, amely több mint négy órát ölelt fel.

– Emese hosszasan beszélt nekünk a szülés fázisairól. Megismertük a szülési kontrakciók természetét, fiziológiai, intenzitás és időtartam tekintetében. Megtudtuk, hogy mikor érdemes a kórházba menni és azt is, hogyan könnyítsük a természetes fájdalmat légzéssel és mozgásos gyakorlatokkal. Megtudtuk, hogy kisbabánk a vajúdás ideje alatt milyen körkörös mozgást tesz a szülőcsatornában, és hogy milyen összhang van anya és gyermeke között – avatott be a program részleteibe Annamária.  

A szülés utáni időszakról, az első szoptatásról is hasznos információkkal gazdagodtak – tette hozzá –, legvégül pedig imagináció segítségével megláthatták a számukra ideális szülés körülményeit.

Tudatosították félelmeiket és megtanulták átkeretezni őket, hogy ne erősödjenek.

Emese ezenkívül hasznos irodalommal és videofelvételekkel is ellátta a résztvevő kismamákat, akik ennek köszönhetően sokkal tudatosabban vágnak bele a szülés folyamatába.

Cerin Anita (Laskó): Nagyon hasznos volt számomra a műhely, mert egy zárt csoportban osztottuk meg félelmeinket, vágyainkat és az érzéseinket, amelyek a szüléssel kapcsolatban felmerültek bennünk. Emese saját tapasztalatait és tudását megosztva közelebb hozta számunkra a várandósság és a szülés nehézségein való túljutást. Habár én már egygyerekes anyuka vagyok, sok információt kaptam tőle, amelyeket mindenképpen felhasználok, főként a mozgásgyakorlatokat.

Horvát Beatrix (Vörösmart): Jó döntés volt, hogy részt vettem a szülésfelkészítőn, mert ez az első terhességem, Emese pedig élethűen beszélt arról, amiről eddig csak könyvből, az internetről vagy az ismerőseimtől próbáltam informálódni. Most már sokkal erősebb rálátásom van a szülés teljes folyamatára, tudom, mire készüljek, ami erőt és bizalmat ad számomra.