Eredményes harminc év van a HMDK újgráci egyesülete mögött

17

A HMDK újgráci egyesülete megalakulása óta dolgozik azon, hogy a tömbmagyarságtól távol élő ottani nemzettársaink megmaradjanak magyarnak. Június 15-én ünnepelték harmincéves tevékenységüket.

A Verőce-Dráva menti megyében élő maroknyi magyarság közösséggé kovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely vallja, hogy közösségként csak akkor lehetünk sikeresek, ha vállaljuk identitásunkat, gyökereinket, és ha megőrizzük hagyományainkat. Megalakulása óta dolgozik azon, hogy ottani nemzettársaink a tömbmagyarságtól távol eső kis közösségben megmaradjanak.

Az egyesület fennállásának a harmincadik évfordulója alkalmából június 15-én tartott jubileumi ünnepséget.

Szőlősi István, a szervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket, többek között Magdó János eszéki magyar főkonzult, Jankovics Róbertet, magyarságunk parlamenti képviselőjét, Igor Pavković Verőce-Dráva mente megyei zsupánhelyettest és Josip Vučemilović-Jurićot, a Gradinai járás elöljáróját.

Szőlősi István beszédében kifejezte köszönetét a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak és a Gradinai járásnak, de a többi támogatójuknak is, akik hozzájárultak az egyesület sikeres működéséhez, valamint az ünnepség megszervezéséhez. Rendkívül aktív és eredményekben gazdag 30 évet tudhatnak maguk mögött – mondta az egyesületvezető –, amelyet könyv formájában is összefoglaltak. A jubileumi kiadványból minden résztvevő kapott egy példányt.

Felszólaltak a díszvendégek is, méltatva a szervezet tevékenységét és sikeres folytatást kívánva, majd kultúrműsor következett. Együtt és külön-külön is színpadra lépett az újgráci HMDK-egyesület tánccsoportja, valamint a Dugo Selo-i művelődési egyesület táncegyüttese, a hazaiak szólóénekszámmal is szerepeltek, rajtuk kívül bemutatkozott a Verőce-Dráva mente Megyei Magyarok Közösségének énekkara, valamint a barcsi (Magyarország) Boróka táncegyüttes is.