Erdélyi történésszel járják az autentikus helyszíneket a Tündérkert szereplői

79

A Dunán hamarosan látható Tündérkert című szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozat szereplői izgalmas roadshow-val járják Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának helyszíneit. Az események állandó moderátora Magyarosi Sándor történész, a Székelyföld című kulturális folyóirat szerkesztője.

A Tündérkert egyik emblematikus jelenetének színhelye Kolozsvár, ahol Bethlen Gábor, székely főkapitány kenyeret osztott a szegényeknek. A Kolozsvári Magyar Napokon ennek apropóján a Bethlen Gábort alakító Bokor Barna, valamint Spilák Klára (Nyári Pálné), Pál D. Attila (Nagy András) és a producer, Helmeczy Dorottya mesélt a közönségnek. A Brassói Magyar Napok filmes pavilonjában is találkozhattak a Tündérkert szereplőivel és az alkotókkal a rendezvény résztvevői. Brassóban, a történetben kulcsszerepet játszó Weiss Mihály városában idézte fel forgatási élményeit a brassói főbírót megszemélyesítő Henn János, a végleges forgatókönyv írója Horváth András Dezső, Pál D. Attila és Bokor Barna.

A nagy érdeklődéssel kísért Tündérkert rendhagyó filmes roadshow-járól az erdélyi sajtó is folyamatosan beszámol. „Ilyen léptékű alkotás még nem született Erdély történelméről” – idézte az egyik legnagyobb helyi portál, a maszol.ro a rendezvény moderátorát, Magyarosi Sándort.  A turné folytatódik, így további helyszíneken találkozhatnak az érdeklődők a Tündérkert művészeivel. Az erdélyi közönségtalálkozók több állomásán román nyelvű felirattal is bemutatják a sorozat első epizódját.

A közönségtalálkozók további erdélyi állomásai és a hozzájuk kapcsolódó érdekességek:

  • Szatmárnémeti – 2023. október 13.

Megtörtént esemény: Szatmár és Németi települések a Magyar Királysághoz tartoztak Báthory Gábor fejedelemsége idején, és békében éltek Erdéllyel. A vármegyei rendek 1610. október 12-én iktatták be főispánnak Dóczy Andrást, aki kénytelen volt tehetetlenül nézi, hogy 1611-ben Báthory Gábor hajdúkat toborzott a vármegyében. 1612. október 14 -én volt a földvári csata Brassó mellett. Báthory el akarta foglalni a gazdag Brassó városát, de a szász polgárok nagy erőkkel védekeztek.

  • Székelyudvarhely – 2023. október 26.

Megtörtént esemény: Ezen a napon, 1609. október 26-án Báthory Gábor újabb birtokokat adományozott hívének, Gönczruszkai báró Kornis Boldizsárnak, a székelyek generálisának.

  • Csíkszereda  – 2023. október 27.

Megtörtént esemény: Bár a városhoz nem köthető, mégis érdemes megemlékezni arról, hogy október 27-én halt meg Báthory Gábor.

  • Kézdivásárhely – 2023. október 28.

Megtörtént esemény: Báthory Gábor javaslatára az 1608. szeptemberi országgyűlés törvénybe iktatta, hogy a székelyek főkapitánya vizsgáltassa ki, a székelyek közül kik szegődtek el jobbágyként egy-egy főúr birtokára, és azokat állítsák vissza a katonáskodó székelyek soraiba. Ha ennek dacára mégis jobbággyá szegődnének, halállal büntessék őket. Október folyamán megkezdődött a rendelkezés végrehajtása. Fejedelmi biztosok mentek Székelyföldre, akik összeírták a jobbágyokat. A fejedelem egyúttal elrendelte, ha valaki a székelyek köréből bárkit jobbággyá tesz, azt ötszáz forint bírsággal sújtsák.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a MEGAFILM Service és az MTVA koprodukciójában készült fordulatos szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozat hamarosan látható a Dunán.

Báthory Gábor szerepét Katona Péter Dániel, Bethlen Gábort Bokor Barna játssza. A Tündérkert női karaktereit mások mellett Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni, Parti Nóra és Éder Enikő alakítják. Mellettük főbb szerepekben többek között Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Lukács Dániel, Pál D. Attila, Dimény Levente, Henn János és Németh B. Kristóf látható. Producerek: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor

Rendező: Madarász Isti

Vezető író: Bereményi Géza, Tasnádi István

Epizódíró: Jeli Viktória

A forgatókönyvek végleges verziójának írója: Horváth András Dezső

Operatőr: Garai Gábor

Vágó: Rumbold László

Látványtervező: Pintér Réka

Art director: Szöllősi Géza

Jelmeztervező: Zelenka Nóra

Zeneszerző: Ifj. Balogh Ferenc

Gyártásvezető: Endrődy Balázs

Történész szakértő: Oborni Teréz