Erdélyi kiránduláson és fellépésen a vukovári magyarok

18

A Vukovári Magyarok Egyesülete tagjainak régi vágyuk teljesült: Erdélybe kirándulhattak. Szeptember első napjaiban többek között Vajdahunyad, Torda, Torockó és Gyulafehérvár nevezetességeivel ismerkedhettek meg.

A Vukovári Magyarok Egyesülete fontos szerepet játszik a város magyar közösségi életében. Számos összejövetelt szerveznek székhelyükön, és hagyományosnak tekinthető rendezvényeik is vannak. Az egyik legaktívabb magyar közösségünk számára a magyar hagyományok és szokások őrzése kiemelt feladat. Ezen belül arra törekednek, hogy a magyar gasztronómia remekeit minél szélesebb körben megismertessék. A zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával létrehozták a Magyar Ízőrzők csoportot, amellyel idén is számos helyen mutatkoztak be. Mozgalmas időszak van mögöttük, ezért szeptember első napjait egy feltöltődés céljával szervezett erdélyi kiránduláson töltötték.

– Petőfi-ösztöndíjasunk, Bódi Viktória tervezte meg számunkra ezt a szép és tartalmas utat. Megnéztük többek között Vajdahunyad várát, Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori várát, a régió leghíresebb turisztikai látványosságát. A lenyűgöző gótikus várkastélyt egyik legnagyobb magyar regényírónk, Mikszáth Kálmán a „várak királyának” nevezte. Programunk egyik legérdekesebb része a tordai sóbánya hatalmas gyomrában tett látogatás volt. Mindannyiunknak nagyon tetszett Torockó, valóban rászolgált az Erdély legszebb faluja címre, ahol nagyon szépen fogadtak bennünket a Torockói Íjász Szer Egyesület tagjai, akiknek a felkérésére itt egy fellépésünk is volt, énekkarunk is bemutatkozott  – mondta Jakumetović Rozália egyesületvezető, aki hozzátette, hogy az ismeretszerző kirándulást és a fellépést saját költségből, valamint a Bethlen Gábor Alapnál és a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál elnyert támogatásból valósították meg.