Erdélyben vendégszerepelt a várdaróci tánccsoport

256
08-vardarc-erdlyben

Alsósófalva, Csíksomlyó – A Várdaróc Magyar Kultúregyesület tánccsoportjának a  tagjai a múlt hét végén részt vettek az alsósófalvi (Erdély) Pünkösdi Néptáncgálán, valamint a csíksomlyói búcsún is.

Az addig egységes Sófalva 1760-ban vált ketté Alsó- és Felsősófalvára. Sófalva település lakóinak egy része az 1700-as években átköltözött a Korond-patak baloldalára, létrehozva Kissófalvát, a jelenlegi Alsósófalvát. Alsósófalva határában sóhegyek vannak, ezek választják el Parajdtól, attól a községtől, ahova jelenleg közigazgatásilag tartozik. Ezen az 1600 lelkes erdélyi településen látták vendégül a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tagjait a hét végén.

– Két éve vettük föl a kapcsolatot az alsósófalvaiakkal, akikkel magyarországi testvértelepülésünkön, Birjánban találkoztunk. Tavaly meghívtuk őket népitánc-fesztiválunkra, ők pedig viszonzásként mostani rendezvényükre. Vidám természetű, mulatni szerető s mértéken túli vendégszerető nép lakja Alsósófalvát, úgyhogy egy igazi székely vendégfoglátásban volt részünk. Tánccsoportunk a házigazdákkal és a birjáni tánccsoporttal együtt fellépett a Pünkösdi Néptáncgálán, fiataljaink produkcióját vastapssal jutalmazták. Nagyon felemelő érzés volt számunkra, hogy részt vehettünk a összmagyarság egyik legjelentősebb vallási  ünnepségén, a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Vendéglátóink a településüket körülölelő tájat is megmutatták nekünk, úgyhogy elmondhatom, élményekkel teli jöttünk haza – nyilatkozta lapunknak Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy a székelyföldi kapcsolat több közös, a két települést összekötő projekt tervével folytatódik.