Erdély: Kétszer annyi román diák mint magyar a MOGyE-n

189
Lthatr-egyetem

Közel kétszer annyi román diák felvételizett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre idén, mint magyar. Az, hogy egyre kevesebb magyar diák tanul a MOGYE-n, hátrányosan érinti az önálló magyar kar megszervezését és a külföldi, főként magyarországi intézményes kapcsolatok kialakítását is.

A magyar diákok közül évről-évre kevesebben felvételiznek. Ennek egyik oka az államilag támogatott és a költségtérítéses helyek arányának az újraszervezése.

Hlavathy Katalin elnök, Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség: „Jelen pillanatban a fizetéses helyekre nagyrészt csak román diákok jutottak be. Ez azért van, mert miután az állami helyek feltöltődnek, a bejutási média alapján sorrendbe teszik a diákokat, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek vagy milyen tagozatra jelentkeztek.”

Mivel a magyar felvételizők lényegesen kevesebben vannak, ezért az esélyeik is kisebbek arra, hogy a fennmaradó ösztöndíjas helyekre bejuthassanak. Pedig jelenlétükre nagy szükség lenne, mondják a magyar oktatók.

Prof. Dr. Brassai Attila elnök, Bolyai Kezdeményező Bizottság: „Ehhez jelen pillanatban csak, úgyis mondhatnám, az önálló magyar tagozat testén át vezet az út, ameddig ez meg nem alakul, addig nyilván a magyarországi egyetemek ezt az intézményes kapcsolatot nem fogják létrehozni, és nekünk erre annyira szükségünk van, mint a levegőre, mint egy éhezőnek egy falat kenyérre.”

A külföldi kapcsolatok pozitív irányba mozdítanák el az egyetem tudományos és kutatómunkáját. Így tovább fejlődhetne az oktatás minősége és ezáltal a szakemberképzés is.