Erasmus Program: külföldi vendéghallgatók Eszéken is

189
10-erasmus-2

Eszék – Az Erasmus Cserediák-programhoz 2009-ben csatlakozott az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem is, ahol ennek köszönhetően ebben a szemeszterben már két magyarországi hallgató tanul.

Az Erasmus Program a felsőoktatásban tanulók pályázati lehetőségei közé tartozik. A neves filozófusról, teológusról, humanistáról, Rotterdami Erasmusról (1465-1536) kapta a nevét. Az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programjáról van szó, amely mostanáig több mint 2,3 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európa-szerte. A program egykori résztvevői szerint a szerzett tapasztalatok a tanulmányok utáni munkakeresést is megkönnyítették számukra. Az Európai Unió tagállamain kívül a programhoz Norvégia, Izland, Liechtenstein, Törökország és – nemrég – Horvátország is csatlakozott.

Gödöllőről érkeztek

Az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem 2009-ben csatlakozott a programhoz, és a 2009/10-es akadémiai évben már 30 hallgató tanulhatott valamelyik külföldi felsőoktatási intézményben egy szemesztert. A 2010/11-es tanévben már 48-ra nőtt a számuk. A programnak köszönhetően a gödöllői Szent István Egyetem két hallgatója az eszéki egyetem Mezőgazdasági Karán tölt el egy félévet.

– A Szent István Egyetem növényorvos szakán tanulok, és egy faliújságot böngészve olvastam az Erasmus Programról. A párommal együtt, aki agrármérnök szakos, úgy döntöttünk, hogy kijövünk Horvátországba. Azért esett a választásunk erre a szomszédos országra, mert egyrészt közel van, másrészt az itteni egyetemen találtunk megfelelő tantárgyakat. Öt tantárgyat tanulunk angol nyelven, emellett pedig heti egyszer horvát nyelvórán veszünk részt. Februárig leszünk itt, az utolsó hónapban vizsgázni fogunk a lehallgatott tárgyakból. Maga a város nagyon szép, belvárosát Szegedhez hasonlítanám. A csereprogram során szerzett tapasztalatainkat biztosan hasznosítani tudjuk majd otthon – tudtam meg az egyik gödöllői cserediáktól, Mészáros Alexandrától.

Az eszéki egyetem Erasmus Programjának intézményi koordinátora, Martina Šuto lapunknak elmondta, nagyon örülnek annak, hogy végre az egyetemről nem csak küldhetnek, de már fogadhatnak is hallgatókat. A következő szemeszterben pedig még több hallgatót várnak a magyarországi felsőoktatási intézményekből.