Épülhet az új óvoda Kopácson

0
176

Zágrábban december 21-én írták alá az új kopácsi óvoda építéséről szóló szerződést. Az új épület költségeit 90%-ban a horvát állam állja, a többit pedig a Bellyei járás finanszírozza.

Csodálatos karácsonyi ajándékot kaptak idén a kopácsiak: 2019-ben végre elkezdődhet a falu új óvodájának építése. Az új objektum a focipálya közelében épül majd föl, 90%-ban horvát állami költségvetésből. Ezzel a kopácsiak régi álma teljesül, hiszen a mostani felett már rég eljárt az idő. Az építésről szóló szerződést karácsony előtt Zágrábban írta alá Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója és a földművelési minisztérium vezetője. A szerződés értelmében a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után már tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok.

 „Az augusztusi pályázatra már minden szempontból kellőképpen felkészültünk”

Az aláírási aktuson jelen volt a projekt zászlóvivője, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

– A kopácsi óvoda már régóta a prioritásaink közé tartozik, a megoldásról már többször tárgyaltunk Željko Cickaj elöljáróval, valamint helyetteseivel, Varga Gáborral és Munk Erikkel. A pályázatot úgy írták ki, hogy arra csak önkormányzatok jelentkezhetnek, így ismételten megköszönöm a Bellyei járás vezetőségének, hogy egy ilyen gyönyörű projektet tett le az asztalra. Tavasszal még nem rendelkeztünk kellő tudással és információval sem, így az akkori pályázaton – habár elegendő pontszámmal – sajnos a nem támogatott projektek közé került az új kopácsi óvoda. Az augusztusi pályázatra már minden létező szempontból kellőképpen felkészültünk, és ennek meg is lett az eredménye. A horvát kormány nem csupán támogatja az új kopácsi óvoda építését, hanem az összköltségek kb. 94%-át állja! Ez több mint nagyszerű karácsonyi ajándék a kopácsiaknak, de a Bellyei járásnak is, hiszen az 5,4 millió kúnás bekerülési költségnek csupán egy kisebb részét kell finanszírozni a járási büdzséből, pár száz ezer kúnáról van szó. A horvátországi magyarság számára minden olyan beruházás kiemelten fontos, amely az oktatást érinti, legyen szó óvodáról, iskoláról, sportcsarnokról vagy akár egy kollégiumról. A kopácsiak már régóta megérdemelték, hogy egy új, korszerű óvodájuk legyen. Az elmúlt évben mindent megtettünk azért, hogy sikerüljön ezt a célt is megvalósítanunk. Hogy mennyire sikerült jól „előkészíteni” az országos vezetőket, elég talán elmondani egy apró, de jelképes mozzanatot: Andrej Plenković miniszterelnök az aláírást megelőző alkalmi beszédében a kopácsi óvoda projektjét emelte ki. Nagyon büszke voltam – mondta Jankovics Róbert.

Željko Cickaj, Tomislav Tolušić, Jankovics Róbert és Andrej Plenković

Az új óvoda előreláthatólag mintegy 30 kisgyerek számára jelentheti majd a második otthont. A falubeliek külön örömére az épület egy, a település arculatába illő, hagyományos falusi ház mintájára készül majd el.

A kopácsiak már nagyon várják az új óvodát

A kopácsi óvodát egy, az 1880-as években épült tanári lakásból alakították ki közvetlenül a honvédő háború előtti időszakban. Mivel eredetileg nem óvodának épült, ezért folyamatosan fejlesztésekre, átalakításokra szorult.

– Már évek óta reménykedünk egy új óvoda építésében. Az, hogy ez hamarosan megvalósul, nagyon sokat jelent számunkra, hiszen a régi épülettel már sok a probléma – mondta Ruzsicska Ilonka óvónő, aki hozzátette, nagyon hálásak parlamenti képviselőnknek, Jankovics Róbertnek, aki kiharcolta a megvalósítást.

A járási vezetőség sem leplezi örömét, Munk Erik, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese történelminek nevezte az új beruházást.

– A kopácsi van a járás területén működő óvodák közül a legrosszabb állapotban, ezért igyekeztünk megoldást találni a problémára. Az új óvoda építése történelmi jelentőségű beruházás Kopács számára, hiszen a gyerekek így megfelelő körülmények között tölthetik majd óvodás éveiket – mondta az elöljáró-helyettes.

A Bellyei járás elöljárója is osztja Munk Erik véleményét, és rendkívül hálás mindenkinek, aki segítette a projekt létrejöttét.

– Nagyon örülök, hogy végre megépülhet Kopácson az új óvoda, az épület bizonyára a falu egyik ékköve lesz majd. Ezúton is köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a projektben, különösen Jankovics Róbertnek, aki biztosította a politikai támogatást az óvodaépítéshez. Köztünk valóban jó az együttműködés – mondta Željko Cickaj elöljáró.

Cickai Csaba, a Bellyei járás magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke elmondta, az óvodaépítési tervet már nyolc évvel ezelőtt felvetette a HMDK, de akkor még nem voltak meg hozzá a feltételek – köszönet illeti magyar parlamenti képviselőnket, aki ezeket megteremtette, így a terv meg is valósulhat. Szerinte hatalmas ajándék ez a kopácsiaknak, hiszen a gyermekekbe való befektetések a jövő erőforrásaivá válnak.