„Ép testben ép lélek” – sportnap az eszéki iskolaközpontban

0
51

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) múlt csütörtökön sportnapot rendezett, melynek keretében a házigazda eszéki magyar iskolaközpont diákjai, valamint a vörösmarti, laskói, újbezdáni és kórógyi általános iskolás gyerekek alkotta csapatok mérték össze ügyességüket. A cél nem a győzelem volt, hanem az együttlét, a kapcsolatépítés és a testmozgás.

Több mint tíz éve annak, hogy a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma Ép testben ép lélek mottóval sporttábort szervezett magyar általános iskolások részére, melynek a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ adott otthont.

A pedagógusfórum ennek folytatásaként szervezte a múlt csütörtöki sportnapot az eszéki magyar iskolaközpontba, melyen a házigazdákon kívül a kórógyi, újbezdáni, laskói és vörösmarti általános iskolák tanulói mérték össze ügyességüket különböző versenyszámokban.

Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az eseményt a gyermekek éve program keretében szervezték a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

– Fontosnak tartottuk, hogy művelődési és oktató jellegű programjaink mellett a sporttevékenységnek is teret biztosítsunk – nyilatkozta lapunknak Pálinkás Krisztián, hozzátéve, a sportnapból is szeretnének hagyományt teremteni, akárcsak a többi iskolai vetélkedőből, amit a pedagógusfórum szervez. A sportnap után a szép kiejtési mesemondó verseny kerül sorra, március 10-én.

A sportvetélkedő Bognár Attila, az iskola tornatanára vezetésével zajlott, akitől megtudtuk, az első sportnapra egyszerűbb ügyességi játékokkal készültek, melyekben kortól-nemtől függetlenül egyenlő eséllyel indulhattak az általános iskolák 3-7. osztályos diákjai.

A versenyen túl azért fontosak ezek az események, hogy a fiatalok találkozzanak, kapcsolatokat létesítsenek a virtuális téren kívül is, és természetesen azért, hogy mozogjanak, sportoljanak, amire sajnos egyre nehezebben kaphatók, így nem árt, ha ösztönözzük őket.

Az összes csapat ügyesen helytállt és lelkesen küzdött a versenyszámokban. Az első helyen a Központ tanulói végeztek, az ezüst az újbezdániaknak, a bronz pedig a kórógyiaknak jutott.

– Örülök, hogy másodikak lettünk a csapatunkkal, ehhez azért edzenünk is kellett kicsit – állítja Faragó Manuel az újbezdáni csapatból. Személyes kedvence a kosárra dobás volt, de, mint mondta, más sporttevékenységekben, a csapatjátékokban is szívesen vesz részt.

Az érmék, kupák kiosztása után Andócsi János, az intézmény igazgatója szólt a versenyzőkhöz, ő is azt hangsúlyozta, nem lényeges, hogy ki nyer, hanem hogy mozogjunk és barátkozzunk egymással.

– A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ nemcsak oktat, nevel, hanem fontosnak tartja az egészségkultúra ápolását is. Ennek hagyománya van, már ’91 előtt is volt ilyen, emlékszem még a vörösmarti és laskói iskolai rangadókra, mekkora izgalmat hoztak, ezt szerettük volna feleleveníteni – nyilatkozta lapunknak Andócsi János, hozzátéve, a sportnap célja az is, hogy még szorosabbra fűzzék az iskolák közti kapcsolatokat.