Enyhítettek az otthoni pálinkafőzés szabályain

Az ország uniós csatlakozásával egy időben szigorodtak az otthoni pálinkafőzés szabályai. Az idei évtől ezek a szabályok enyhültek, egyszerűbb lesz mostantól otthon párlatot készíteni.

Horvátországban az idei évtől minden olyan személy főzhet otthon saját célra pálinkát, aki rendelkezik saját gyümölccsel. Az eddigi gyakorlattal ellentétben viszont ezentúl elég bejelenteni, hogy rendelkezünk kazánnal, nem szükséges többé éves adót fizetnünk a pálinkafőző üst után. 2022-ben már minden regisztrált kazánban készíthető évi 50 liter gyümölcspárlat, ami után nem kell adózni, és bejelentési kötelezettség sem terheli. Ha viszont meghaladjuk az 50 litert, akkor továbbra is illetéket kell fizetnünk a kifőzött többlet után. Ez egy átlagos, 18 fokos pálinka esetében literenként 24 kúnát jelent. Ezt az összeget magunknak kell bevallanunk és befizetnünk a vámhivatalnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a vámosok ne ellenőrizhetnének véletlenszerűen bárkit, hogy átlépte-e a megengedett mennyiséget. Ha valakit rajtakapnak, hogy túl sok szeszt készített és elmulasztotta azt bejelenteni, akkor az érintett komoly büntetésekre számíthat.

A könnyítés célja a falusi pálinkafőzés tradíciójának megmentése, az elmúlt évtizedben ugyanis drasztikusan csökkent az otthoni pálinkakészítők száma. Fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy az enyhébb szabályok ellenére sem szabad árusítani a pálinkát, mert az továbbra is büntetendő cselekmény.