Engedélyezték a horvát-magyar határ menti ingázást munkavégzés céljából

0
222

A horvát-magyar országhatár menti ingázásról állapodott meg a hétvégén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszterrel a közösségi oldalán vasárnap reggel közzétett bejegyzése szerint. A rendelkezés az egész horvát-magyar határ mentére vonatkozik.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte: „A minap muraközi horvát szőlősgazdák keresték meg Cseresnyés Péter képviselőtársamat, barátomat azzal, hogy a határon életbe léptetett korlátozások miatt nem tudnak átjönni Magyarországra, hogy megműveljék a muramentei szőlőiket. Márpedig ha most nem végzik el a munkákat, akkor biztosan nem lesz szüret.”

Szijjártó Péter ezért telefonon felhívta Gordan Grlić-Radman horvát külügyminisztert, akivel, mint közölte, gyorsan meg is állapodtak arról, hogy lehetővé teszik az ingázást a határon. Ez jó a határ mindkét oldalán élő, egymással szoros kapcsolatban lévő közösségeknek, és jó mindkét ország gazdaságának – szögezte le. „A részletekről a két rendőrfőkapitány megállapodik, és indulhatnak a tavaszi munkák!” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Természetesen ez nemcsak a muraközi horvát szőlősgazdákra vonatkozik, hanem az egész horvát-magyar határ mentére, így Horvát-Baranyából, a Drávaszögből a magyarországi Baranyába oda-vissza utazó dolgozókra is.

Jankovics Róbert

A rendelkezéssel kapcsolatban Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is örömének adott hangot, az ő számára ismerős volt a probléma, és az ügyet illetően folyamatosan kapcsolatban volt/van a horvát és a magyar külügyminiszterrel.

– Örülök annak, hogy mindkét ország figyelemmel van a határ menti térségben dolgozó ingázókra, köztük a horvátországi magyarokra is, akiknek ezzel megvédték a munkahelyét – mondta Jankovics Róbert.

Gál Lívia

Az újbezdáni Gál Lívia számára, aki a beremendi (Magyarország) önkormányzatnál dolgozik, kész megváltás volt ez a rendelet. A határzár óta kényszer betegszabadságon volt, ami hétfőn véget ért, így ha most nem engedélyezték volna a határon való átjárást, munka nélkül maradt volna, és ezzel együtt az egészségbiztosítása is megszűnt volna.

– A napi ingázás természetesen feltételhez kötött, csak az otthonom és a munkahelyem között mozoghatok, így itthon önkéntes karanténban kell lennem. Így Magyarországon élő unokáimmal sem tarthatom a kapcsolatot, de természetesen ezt ezzel együtt is vállalom, ha ily módon megtarthatom a munkahelyemet – mondja Gál Lívia.

Nagy Róbert

A Pélmonostoron élő Nagy Róbert öt éve dolgozik Kislippón egy mezőgazdasági vállalatnál, két hete otthonról végzi a munkát, mint mondja, ez egy ideig megoldható, de hosszú távon nem, ezért folyamatosan egyeztet a munkáltatójával is, hogy megtalálják a legjobb megoldást, természeten számára is a legjobb hír mostanában Szijjártó Péter miniszter bejegyzésének a tartalma volt.

Szakál Erika Hercegszőlősön él, a munkája miatt három éve ingázik Mohácsra, illetve csak ingázott, a határlezárás őt is rosszul érintette. Az elmúlt két hétben ő is kényszerszabadságra kényszerült, így nagyon örült a kedd óta érvényben lévő új rendeletnek.

Szakál Erika

– Már kétségbe voltam esve, hogy mi lesz, ha nem tudok munkába járni. Menyasszonyi ruhaszalonban dolgozom Mohácson, ahol a főnökség úgy döntött, hogy a helyzet ellenére senkitől sem szeretne megválni, a menyasszonyi ruhák helyett most ideiglenesen maszkokat fogunk készíteni. A rendeletnek köszönhetően én is tovább dolgozhatom – mondta Szakál Erika.

A cikkünkben nyilatkozók mellett többen is vannak, akik napi szinten ingáztak a határ túloldalán levő munkahelyükre, és most mindannyian örülnek, hogy számukra vége a  kényszerszabadságnak, amely ezek szerint két hétig tartott.