Energiaválság 2022 – mindenkit érintenek a drágulások

A háztartások, a termelők és a szolgáltatók is megérzik a márciusban bekövetkezett energiaválság negatív hatásait. Megdrágult az üzemanyag, a gáz, és április elsejétől az áramért is többet kell fizetnünk. A rezsiköltségek emelkedése erőteljesen befolyásolja a mindennapjainkat, a szolgáltatókat, vállalkozókat pedig még a fogyasztók sem „kímélik“. Az infláció meghaladta a legutóbbi, vagyis a 2008-as csúcsot.

Inflációról akkor beszélünk, ha nemcsak egyvalaminek az ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé; ez azt jelenti, hogy ma kevesebbet vásárolhatunk például 1 euróért, mint tegnap. Más szóval az infláció idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét – olvasható az Európai Központi Bank honlapján.

A világgazdaságban az elmúlt egy évben már az energia drágulásáról szól minden. Az áram és a gáz ára többszörösére nőtt, az olaj világpiaci jegyzése is rég nem látott magasságokba szökött. A drága energia pedig erőteljesen növeli az inflációt. Nemcsak az olyan közvetlen hatásokról van szó, mint a rezsi és az üzemanyag árának az emelkedése, hanem költségelemként a termelésben és a szállításban szinte mindent drágít. Megdrágultak a szolgáltatások, drágábban lehet bérelni üzlethelyiséget, árat emelt a könyvelő, a fodrász, a kozmetikus, a vendéglátós, a boltos. Egy család havi költségvetésére igen komoly terhet róttak a folyamatok úgy, hogy mindeközben a fizetések csak minimálisan emelkedtek.

Vállalkozói körkép

A közösségi médiában is egyre gyakoribbak vállalkozóink elkeseredett és felháborodott posztjai, akik lassan a fennmaradásért küzdenek: drágábban bérelnek, magasabb rezsit fizetnek, a nyersanyagokat drágában vásárolják. Ha alkalmazkodnak az áldatlan helyzethez, akkor vevőket veszítenek, ha nem, akkor alkalmazottakat, vagy bezárhatják a boltot.

Győrfi József

Nincs olyan terület, ahol ne éreztetné hatását az infláció, ez alól horvátországi magyar vállalkozóink sem kivételek. Győrfi József, a bellyei FE-trgovina vas- és szerszámkereskedés tulajdonosa a tavalyi évhez képest jelentős forgalomcsökkenésről számolt be.

– Minden árucikket érintett a drágulás, a csavaroktól kezdve az elektronikai gépeken át a nagyobb tételekig bezárólag. Az egyik csavar ára például majdnem 200 százalékkal emelkedett. A nagykereskedők egy-egy akciós termék esetén akár be is vásárolhatnak nagyobb tételben, de a kiskereskedők ezt nem engedhetik meg maguknak. Így kénytelenek vagyunk folyamatosan módosítani az árainkon attól függően, hogy a beszerzési árak hogyan változnak. Ez persze a fogyasztásra is kihatott, ebben a hónapban 35 százalékkal volt gyengébb a forgalom, mint tavaly ilyenkor. Ami pedig a terheket illeti, emelkedett a bérleti díj, a könyvelői díj, és a minimálbér emelkedésével együtt több járulékot is kell fizetnünk – panaszolja Győrfi József.

A szolgáltatók és termelők ugyanebben a cipőben járnak. A csúzai Kollár pincészetben sincs nyoma derűlátásnak a jövőt illetően, ha huzamosabb ideig ilyen inflációval kell számolni.

Kollár Szibilla

– Az ilyen drágulások mellett az egész pincészet működése kérdésessé válik. A gáz után drágult a villamos energia, és vélhetően ugyanez várható a vízzel kapcsolatban is. Mi sajnos nem tudjuk a termékeinket és a szolgáltatásainkat 300 százalékkal emelni. Az elkövetkező időszak annyiból lesz könnyebb, hogy nem kell fűteni, de ha a következő télig így maradnak az árak, akkor komolyan át kell gondolnunk a teendőket – tudtam meg Kollár Szibillától, a csúzai Kollár pincészet képviselőjétől.

Az építőipar egy olyan terület, amely sok szolgáltatást egyesít, így már egy üzemanyag-drágulás is jelentős változásokat eredményez.

Simits Ernő

– Az építőipari anyagok gyártása nagyban függ az energiahordozóktól, tehát például a gáztól, a benzintől. Nehéz árut kell mozgatni hosszabb távon, így a fuvarozók alapból megemelték a szállítási költségeket. Csehországban például a gáz ára az ötszörösére drágult, ami a téglaiparban azonnal 50%-os drágulást eredményezett. Különösen gondot jelent, hogy az építkezéseket többnyire az emberek hitelből finanszírozzák, amire már a projekt kezdete előtt fél évvel leszerződnek. Majd megkezdődik az építkezés, de az árak növekedtek, ennek következtében kifutnak a költségkeretből, az építkezés pedig leáll. Mivel az építőipar rengeteg szolgáltatást köt egybe, nagyon sokan maradnak munka nélkül. A fizetések azonban nem emelkednek ezzel arányosan – nyilatkozta lapunknak Simits Ernő, az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó HIMEX Kft. tulajdonosa.