Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz

Orbán Viktor ötödször alakíthat kormányt

A rendszerváltás utáni magyar demokrácia kiemelkedő eseményeként fog bevonulni a magyar politikatörténetbe 2022. április 3-a. A szavazás hivatalos végeredményére ugyan még várni kell, az azonban már most látható, hogy a Fidesz-KDNP politikatörténeti bravúrt hajtott végre: a szabad és tisztességes magyar országgyűlési választások történetében még egyszer sem fordult az elő, hogy egy pártszövetség 4 egymást követő országgyűlési választáson – várhatóan – kétharmaddal elnyerje a szavazók többségének bizalmát.

A választók 69,47 százaléka ment el szavazni. Ez majdnem a 2018-as részvételi szintet jelenti.

A Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben. Ez kétharmados többség, vagyis Orbán Viktor negyedszer is alkotmányozó többséggel a háta mögött alakíthat kormányt. A Fidesz minden megyében erősíteni tudott 2018-hoz képest.

Az ellenzéki összefogás, vagyis a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével 57 mandátumot szerzett. Ez a mandátumszám hatfelé oszlik, és úgy tűnik, még a legerősebb DK frakciója se éri el a 20 főt. A Mi Hazánknak pedig hét mandátuma lesz.

Az ellenzéki pártvezetők nem álltak ki Márki-Zay Péter mögé a színpadra, amikor értékelte az eredményt.

Orbán Viktor: Hatalmas győzelmet arattunk!

Hatalmas győzelmet arattunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Bálna rendezvényközpontban tartott eredményváró eseményen vasárnap. A Fidesz-elnök úgy fogalmazott, még a Holdról is látszik a győzelem mértéke, de Brüsszelből egészen biztosan.

A kormányfő mindenkinek megköszönte a győzelemhez vezető áldozatos munkát, beszédében külön köszöntötte a határon túli magyarokat. Mint mondta, így adtak egy esélyt, hogy továbbra is segíthessünk nekik. A kárpátaljai magyaroknak azt üzente, ne féljenek, tartsanak ki, az anyaország velük van.

– Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megszolgáljuk a bizalmat – fogalmazott. A kormányfő köszönetet mondott a több mint 100 ezer önkéntesnek is. – Nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat – húzta alá a kormányfő.

– Ma este van is mire szerénynek lenni – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy ez most nem az okoskodás ideje, hanem a boldogság estéje.

– Annyit talán adhatunk az eszünknek is, hogy elmondjuk, hogy a ma estével a győzelem összes lehetőségét kimerítettük – húzta alá a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy nyertek 2010-ben, a régi választási rendszerben, 2014-ben, amikor külön indult a baloldal, 2018-ban, amikor részlegesen fogtak össze a kormánypártok ellen, és most is, amikor az ellenzék teljesen összefogott.

Hiába a taktika, a cselszövés, a végén mindig a szív győz – vonta le a következtetéseket Orbán, kiemelve: azért nyertünk, mert van egy közös szenvedélyünk, amit úgy hívnak, hogy Magyarország.

Orbán Viktor ötödik alkalommal alakíthat kormányt Magyarországon

Orbán Viktor először 1998 és 2002 között volt miniszterelnök, majd 2010-ben az ő vezetésével a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerzett a parlamentben. 2014-ben ismét ő és ismét kétharmaddal alakíthatott kormányt, majd 2018-ban a jobboldal újfent kétharmados többséggel múlta felül az akkor még külön-külön induló ellenzéki pártokat.

A végső eredményre még várni kell

A végeredményt a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg. Az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én hirdetik ki. Az Alaptörvény szerint az új országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Vagyis az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

HMDK-sok a Fidesz budapesti eredményváróján

A HMDK delegációja Jankovics Róbertnek, a szervezet elnökének a vezetésével részt vett a Fidesz-KDNP központi eredményváróján, amelyre a budapesti Bálna Kulturális Központban került sor vasárnap este. Miután az országgyűlési választások megnyerését az objektum előtti téren ünneplő tömegnek Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök bejelentette, majd rövid beszédet mondott, az eredményváró meghívottjai személyesen is gratulálhattak neki.

HMDK-gratuláció

„Ön és kitűnő csapata ismételten bebizonyította, hogy nemzetünknek erős az immunrendszere, aminek köszönhetően a gyűlölet vírusai nem tudnak neki ártani”- fogalmazott Jankovics Róbert HMDK-elnök Orbán Viktorhoz intézett levelében.

„Nagy költőnk és hadvezérünk, Zrínyi Miklós, akinek az ereiben horvát vér csörgedezett, már 350 évvel ezelőtt is tudta, hogy a különböző áfiumok, mérgek ellen a legjobb orvosság a nemzeti összefogás és áldozatvállalás. Köszönjük Önnek, hogy részesei lehetünk a mostani nemzeti összefogásnak, köszönjük a legújabb választási diadalt és azt, hogy kis nemzetrészünket és annak vezetőit a FIDESZ méltó partnereinek tekinti a nem mindennapi kihívások időszakában is” – áll a levelében.

A HMDK elnöke a horvátországi magyarság és a maga nevében gratulált Orbán Viktornak a nagyszerű győzelemhez, további jó munkát, erőt, egészséget kívánt a magyarságot büszke európai nemzetté emelő tevékenységéhez.

Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete és Jankovics Róbert