Elővigyázatosságból ellenőrzik a sertésfarmokat

0
30

Az afrikai sertéspestis már néhány közeli országban is megjelent. Emberre nem veszélyes, viszont a jószágállományra igen, s jelentős gazdasági kárt tud okozni. Megelőzése érdekében ötvenezer sertésfarmot „fésülnek át“ Horvátországban, beleértve a kisebb telepeket is.

Az afrikai sertéspestis Romániában és a szomszédos Magyarországon is felütötte a fejét. A kockázat növekedése miatt országos szinten ellenőrzik a sertésfarmokat, melyek során azt vizsgálják, hogy az állattartó betartja-e a megfelelő biztonsági előírásokat. Az ellenőrzés már folyamatban van, Đakovo környékén indult el, és mintegy 50 ezer (nyilvántartott) sertésfarmot fognak megvizsgálni az elkövetkező két hónapban.

A biztonsági feltételek között szerepel a farm megfelelő elkerítése, minden telepnek komplett higiéniai programmal kell rendelkeznie a helyi adottságoknak megfelelően, az ún. fekete-fehér rendszerű öltöző használata (az utcai ruha munkaruhára való cserélése a telepre lépéskor), a telepre behajtó járműveket alaposan le kell mosni, különös figyelemmel a kerekekre és a sárhányókra, illetve fertőtleníteni be- és kihajtáskor is stb.

– Kb. fél évtizede volt legutóbb ellenőrzés, akkor a klasszikus sertéspestis miatt, amely Kelet-Szlavóniában is megjelent. Az afrikai sertéspestis szerencsére hazánkba még nem ért el, reméljük, így is marad. Számítottam rá, hogy átvizsgálják a miénkhez hasonló kisgazdaságokat is, de úgy gondolom, nem lesz gond, hiszen mint ahogy legutóbb, úgy most is tartjuk magunkat az előírásokhoz – mondja Kovács János kopácsi gazda.

Kovács János
Kovács János

Jelentős gazdasági kárt okoz

Az afrikai sertéspestis vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. Vírusa iránt a házi sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony, és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A sertéspestis az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, viszont nagy gazdasági kárt okoz, mert a  betegséget csak szigorú igazgatási/rendészeti intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni. Ugyanis a fertőzött és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állati tetemeket pedig a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, és a felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozzák.

Az említett intézkedések és korlátozások közvetlenül vagy közvetve súlyos pénzügyi veszteséget okoznak a sertéstartóknak és a velük kapcsolatban álló felvásárlóknak, exportőröknek, vágóhidaknak és húsfeldolgozó üzemeknek is.