Előadás az Európai Kulturális Főváros program eredményeiről az eszéki kulturális szektornak

35

A magyarországi Veszprém egy éven át tartó Európai Kulturális Fővárosként történő működését sikeresnek ítélték, több mint 3500 kulturális eseménnyel 24 különböző művészeti műfajban. A projekt lezárásának alkalmából az elért eredményekről tartott előadást múlt héten az eszéki kulturális szektornak Resimovic Damir, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. horvát, szerb és szlovén piacért felelős nemzetközi kulturális és turisztikai tanácsadója.

Veszprém egy éven át tartó Európai Kulturális Fővárosként (EKF) történő működését sikeresnek ítélték. A program befejezése után Veszprém és a régió továbbra is vonzza a látogatókat különböző kulturális eseményekkel. A Veszprém-Balaton 2023 program célja az volt, hogy felemelje a régiót, Veszprémet központként, egy kreatív-kulturális régió szintjére nemcsak Magyarországon belül, hanem európai szinten is. Megvalósultak olyan eredmények, mint például a regionális települések együttműködése, a kulturális kínálat bővítése és a helyi közösségek építése, amelyek nem csupán az Európai Kulturális Főváros évének céljai voltak, hanem az első lépések a régió hosszú távú fejlődése felé.

A régióban 2024-ben és később is folytatódni fog a további kezdeményezések sora, amelyek Veszprémet, a Bakonyt és a Balatont egy turisztikai egységgé formálják, ahol számos kulturális lehetőséget kínálnak nemcsak a látogatóknak, hanem a helyi lakosságnak is szinte minden területen: a sporttól kezdve a képzőművészeten át egészen a zenei és gasztronómiai programokig.

A projekt lezárásának alkalmából az elért eredményekről tartott előadást múlt héten az eszéki kulturális szektornak Resimovic Damir, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. horvát, szerb és szlovén piacért felelős nemzetközi kulturális és turisztikai tanácsadója.

– Az elért eredmények bemutatása mellett szerettük volna az egész projekt tapasztalatait is megosztani, valamint a rendezvények művészeti összetételéről is részletesebben beszámolni. Arról is beszéltem, hogy az EKF projektnek milyen hatása volt/van az egész térségre. A prezentációm külön kiemelt figyelmet fordított a horvát kulturális és turisztikai intézményekkel való partnerségi kapcsolatépítésre, ami az együttműködés fontos része a projekthez kötődően – mondta el lapunknak Resimovic Damir.

A múlt heti, online formában zajló prezentáción Ivan Kristijan Majić, az eszéki Kulutrális Központ igazgatója, Ana Marić Laušin programvezető mentor és Helena Neff, az EU-projektek koordinátora vett részt.