Élő tradíció: szőlőszüret a sepsei HMDK-egyesületnél

0
37

A HMDK sepsei alapszervezetében harmadik éve szerveznek közösségi szüretet, melyre nemcsak egyesületi tagjaikat várják, hanem a falu apraját-nagyját, sőt még távolabbi vendégeket is, így idén a vukovári és a laskói egyesület tagjai is részt vettek a programban.

Évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel a Kárpát-medencében. A szólás szerint szolgát, és nem csupán gazdát kívánó munkafolyamatban a szüret jelenti a koronát.

Évtizedekkel ezelőtt a legtöbb sepsei gazdának volt szőlőültetvénye és borral teli pincéje, ma már kevesebben foglalkoznak ezzel a kultúrával a faluban. A HMDK sepsei egyesülete szerencsére olyan – egyébként impozáns – székházhoz jutott, amelyhez borospince és kisebb szőlőparcella is tartozik. A tagság ezt örömmel vette tudomásul, és az ültetvényt azóta közösen művelik és ősszel közösen szüretelik le munkájuk gyümölcsét, majd a termésből bort készítenek, amit aztán a hozzájuk látogató vendégeknek kínálnak.

- Reklám -

Múlt vasárnap is megélénkült a székház udvara, kicsik és nagyok sorakoztak vödrökkel, majd együtt vonultak a szőlősorok közé.

– Nagyon jó ötletnek tartjuk a közös szüretet és borkészítést, hiszen elődeink is így csinálták ezt, mi pedig ily módon továbbvisszük a régi hagyományt. Minden évben vidám társadalmi munka keretében szüreteljük le és dolgozzuk fel a szőlőt – mondta Sipos Zoltán, a HMDK sepsei alapszervezetének elnöke.

A leszüretelt szőlő a présház előtt vödrökben sorakozott, készen állva a darálásra. A legérdekesebb mozzanatot, a szőlőtaposást a gyerekek is kipróbálhatták, majd a préselés is hagyományos kézi berendezéssel történt.

– A rendezvényünk egyik célja, hogy megmentsük a régi szokásokat a feledéstől, és hogy lehetővé tegyük a fiatalok számára a borkészítés régi módjával való megismerkedést – mondta Prosszer Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke.

A hagyományőrző programot, amelyen részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök is, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.