Elnökségi ülés az aktualitásokról

73

Hétfőn tartotta soros ülését a HMDK országos elnöksége, amelyen az időszakos beszámolók és az aktuális kérdések megvitatása volt napirenden.

Az országos szervezet elnökségi ülésének a HMDK bellyei médiaházának konferenciaterme adott helyet. A testület az elmúlt időszakról szóló beszámoló mellett az aktuális kérdéseket is megvitatta, valamint a tervezett programok és tevékenységek is napirenden voltak.

Jankovics Róbert HMDK-elnök beszámolt többek között azokról a jelentős/kiemelkedő eseményekről, amelyeken részt vett, és amelyeken a Kárpát-medencei magyarság legfontosabb ügyeit tárgyalták meg. Mint mondta, az elmúlt időszak is eseményekben és eredményekben gazdag volt. Folytatódtak a fejlesztések is magyar közösségeinkben, további beruházások valósultak meg. Jól halad a magyar kormány által támogatott három magyar óvoda építése is. Az ülésen beszámoló hangzott el a májusi kisebbségi önkormányzati választásokról, elmondták, hogy az elmúlt hetek folyamán minden magyar kisebbségi önkormányzat megtartotta első, alakuló ülését, és megválasztották a tisztségviselőket.

Az elnökség döntött arról is, kérelmezni fogják, hogy a HMDK teljes jogú tagja legyen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN), amely az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvcsoportok érdekképviseleti szervezete, és egyben a legnagyobb kisebbségi ernyőszervezet Európában, 100 tagszervezetet tömörít 36 államból. Legutóbb éppen a HMDK volt a házigazdája a FUEN konferenciájának, amelyre Kopácson került sor e hónap elején.