Elkezdődött a laskói iskola tornatermének építése

0
861
lasko

Tavaly szeptemberben került sor a laskói iskola tornatermének alapkőletételére, a napokban pedig megkezdődött építésének az első fázisa is. A létesítmény nemcsak az iskolások, hanem a település, Laskó számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen a közelben nincs rekreációra, sportolásra és nagyobb közösségi események rendezésére alkalmas terem.

A laskói iskola fél évezredes múltra tekint vissza. Az alapítását követő évtizedekben élte fénykorát, de még most is nagy jelentőségű nemcsak a laskóiak, hanem magyarságunk életében is.

A település első iskolája 1964-ig a templomdörömbön, a dombon álló templomhoz simulva fogadta a gyerekeket. A két helyiségből álló épület szűknek bizonyult, ezért 1964 októberében az iskola házhelyet vásárolt a Petőfi Sándor utca 102-es házszám alatt. Ebben az épületben 1981-ig tanulhattak a diákok, majd megépült a jelenlegi iskolaépület.

lasko

Ma egy modern, felújított, jól felszerelt intézmény a laskói központi magyar iskola, amelynek viszont megépülése óta egyedüli „fogyatékossága” a tornaterem hiánya. A testnevelési órákat így télvíz idején kizárólag egy zsibongónak nevezett, multifunkcionális teremben tartják, amely naponta egyszer ebédlővé alakul át, ami sem szakmai szempontból, sem egészségügyileg nem elfogadható.

Ez a probléma hamarosan megoldódik, a tavaly szeptemberi alapkőletétel helyszíne a napokban építkezési területté alakult át, és megkezdődött a realizálás első fázisa.

Kovacsevity Anna igazgatónő elmondta, a tervek szerint egy tízméteres összekötő folyosón keresztül lehet majd az iskolából megközelíteni a tornacsarnokot, amelyet úgy alakítanak ki, hogy kispályás focimeccsekre, kézi- és kosárlabda-mérkőzésekre is alkalmas lesz, valamint egy galériarésze is lesz a nézőtérrel és kisebb helyiségekkel. Ezenkívül a külső betonpálya is megújul majd. Hozzátette, hogy ez a létesítmény nemcsak az iskolások, hanem a település, Laskó számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen a közelben nincs rekreációra, sportolásra és nagyobb közösségi eseményekre alkalmas terem.