Elítélték a magyarokat bántalmazó háborús bűnöst

92

Az eszéki bíróság a múlt héten hirdetett ítéletet Stevan Budač szerb nemzetiségű háborús bűnös ügyében. A Kiskőszegen, Darázson és Vörösmarton garázdálkodó szerb önkéntest 3 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A múlt héten hozott ítéletet az eszéki bíróság a kiskőszegi származású háborús bűnös, Stevan Budač, vagy hírhedtebb nevén Dzsekszon ügyében. Az 1991 és 1993 között Kiskőszegen, Darázson és Vörösmarton basáskodó rém mintegy 20 helyi, többségében magyar lakost súlyosan bántalmazott, rabolt ki vagy kergetett öngyilkosságba. Budač és a Fekete Kéz névre keresztelt, hírhedten erőszakos rablóbandája több száz embert tartott rettegésben és kergetett el otthonából. Áldozatai közül többen is belehaltak sérüléseikbe.

A magyar apától és szerb anyától származó Budač a háború után elmenekült, távollétében 2002-ben a horvát bíróság elsőfokon 15 évnyi börtönbüntetésre ítélte. A Szerbiában bujdosó Stevan perét 2006-ban a legfelsőbb bíróság visszaküldte újratárgyalásra az eszéki bíróságra, azzal az indokkal, hogy távollétében nem ítélhető el senki. Az Interpol által is körözött háborús bűnöst nemzetközi elfogatóparancs alapján a horvátokkal együttműködve 2018-ban tartóztatta le a román rendőrség a galaci (Galati) dunai kikötőben. A körözött személy állnéven egy szerb hajón dolgozott. A román hatóságok azonnal átadták Budačot a horvátoknak, akik gyorsított eljárásban tárgyalták az ügyét. A bíróság a közvélemény megdöbbenésére 3 év 10 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melyből már majdnem két teljes évet letöltött. A döntést az ítélethozók azzal indokolták, hogy nem áll fenn a bűncselekmény megismétlésének veszélye, és jelenlegi állapotában a közel 4 évnyi rabság is elég büntetésnek bizonyul. Budač ügye volt az egyedüli eset, melyben a horvát bíróság kifejezetten horvátországi magyarok elleni háborús bűnökkel vádolta az elkövetőket.