Elhunyt Répás Zsuzsanna egykori helyettes államtitkár

90
A HMDK március 15-i központi rendezvénye, 2013

Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy ötvenhét éves korában elhunyt Répás Zsuzsanna, a Nemzetpolitikai Államtitkárság első, 2010–2014 közötti vezetője, aki aktív politikusként sokszor látogatott el hozzánk, Horvátországba is.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Répás Zsuzsannáról megemlékező bejegyzésében kiemelte: Magyarország sokat köszönhet Répás Zsuzsannának, mert ő volt az, aki a nemzetpolitikában mérföldkőnek számító 2010-es évet követően, a Nemzetpolitikai Államtitkárság létrejöttének legelső éveiben – majd azt követően is éveken át – szolgálta munkájával az összmagyarság ügyét, a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok erősítését.

Aktív politikusként sokszor látogatott el hozzánk, Horvátországba is, részt vett a legfontosabb eseményeinken, velünk együtt ünnepelt nemzeti ünnepeinken. Szerénysége, emberi tartása, közös nemzeti értékrendünk iránti elkötelezettsége a magyar nemzetpolitika legnagyobbjai közé emelték. Emlékezetünkben jóbarátként és a határon túli magyarságot védelmező és szolgáló, köztiszteletben álló és közmegbecsülésnek örvendő személyként őrizzük meg.

Répás Zsuzsanna Budapesten született 1966. július 4-én. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd több éven át középiskolai tanárként tanított. 1996-ban belépett a Fideszbe, 1998 és 2002 között politikai főtanácsadóként dolgozott a Külügyminisztériumban, 2002 és 2010 között a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjánál a külügyi kabinet munkatársa, nemzetpolitikai kabinettitkár volt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban 2010 és 2014 között helyettes államtitkár volt, majd 2014 nyarán két hónapig az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként is dolgozott.

Répás Zsuzsanna 2015. március 2. és 2019. március 14. között a Magyar Művészeti Akadémia titkárságának nemzetközi és határon túli ügyek főosztálya főosztályvezetője volt.

Később, 2019 márciusában visszatért a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötelékébe, ahol előbb a nemzetközi szervezetek főosztályának vezetői tisztségét töltötte be, majd 2020 novemberétől nagyköveti rangban Magyarország Duna Bizottság melletti állandó képviselőjeként tevékenykedett, amely feladatkört egészen haláláig ellátta. (mti/mt)