Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

58

Rövid, súlyos betegség után hétfőn, 67 éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Pásztor István több mint 16 éven át, 2007-től mostanáig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot. Legutóbb idén májusban választották meg ismét elnöknek. Szabadkai városi képviselő, belgrádi parlamenti képviselő, valamint a vajdasági tartományi képviselőház elnöke is volt.

Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta a VMSZ elnökének.

Pásztor István 1956-ban született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, majd 1980-ban szerzett egyetemi oklevelet az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. A VMSZ-nek 1994 óta volt a tagja.

A vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott

Pásztor István személyében a vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott – írta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a lapunknak eljuttatott közös közleményben.

„Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a vajdasági magyar közösség vezetője, a magyar kormány meghatározó stratégiai partnere és barátja volt” – írták.

– Egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Teljes élete és politikusi pályafutása során a vajdasági magyarság megmaradásáért és megerősítéséért dolgozott. A VMSZ elnökeként végzett tevékenysége eredményeként a vajdasági magyarság mára a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészévé vált – tették hozzá.

Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között – fűzték hozzá.

„A szerb-magyar kölcsönös megbékélés útján tett lépések sorozata Pásztor István személyes szerepvállalása nélkül nem jöhetett volna létre és emelkedhetett volna a térségben példaértékű szintre” – áll a közleményben.

Személyében „a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk”. Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt „össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben”. Ezt a meggyőződését őszintén, határozottan és következetesen képviselte minden körülmények között – fogalmaztak.

„A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára” – írta közös közleményében Semjén Zsolt és Potápi Árpád János.

A magyarországi és a határon túli politikai élet képviselői is sorra búcsúznak Pásztor Istvántól

Közösségi oldalán búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök is Pásztor Istvántól.

„Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt” – írta a miniszterelnök a vajdasági politikusról a Facebook-oldalán.

A fényképen, amelyen Pásztor Istvánnal együtt látható, ez áll: „Isten veled, Barátom!”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a következőképp öntötte szavakba gondolatait:

„Harcostársam volt, de igazából annál sokkal több – a barátom volt, a legderűsebb és leglelkesebb ember, akivel összehozott a sors. Gyakran járt Erdélyben, mindig és jó szívvel jött, ha hívtuk. Többször kellett volna mondanom neki, milyen sokat köszönhet neki a politikai közösségünk, a határon túli magyarok közössége és személyesen én is.”

„Egy igaz harcostársat veszítettünk ma el, aki egész életét a Délvidéken élő magyar kisebbség jogai előmozdításának szentelte”– írta Varga Judit, a magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke.

A horvátországi magyarság nagy barátjától Jankovics Róbert is búcsúzik

PÓTOLHATATLAN veszteség érte a külhoni magyarságot. Ma elhunyt Pásztor István, a VMSZ elnöke, a horvátországi magyarság nagy barátja!

ISTEN VELED, BARÁTOM! – írta Jankovics Róbert közösségi oldalán.