Elhunyt Fuzik János eszéki magyar főkonzul

0
61

Mély megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy szeptember 7-ére virradóra életének 64. évében elhunyt Fuzik János eszéki magyar főkonzul.

Fuzik János 2020 áprilisától töltötte be a főkonzuli tisztséget Magyarország eszéki külképviseletén.

Horvátországi megbízatását nagy örömmel fogadta, jómaga is átérezte a kisebbségi lét kihívásait, hiszen magyarországi szlovákként otthon aktívan tevékenykedett a közösségéért, önkormányzati feladatokat látott el. A magyar Országgyűlés nemzetiségi szószólója volt attól kezdve, hogy a budapesti parlamentbe nemzetiségi szóvivők kerülhettek, majd szlovák szószólóként és az Országgyűlés nemzetiségi bizottsága elnökeként tevékenykedett, és ezt követően került a külügyminisztériumba.

Eszéki kiküldetése első napjától baráti kapcsolatot alakított ki és ápolt a horvátországi magyar szervezetekkel, megtiszteltetésként élte meg, hogy a magyar kisebbséggel foglalkozhatott. Szívesen tett eleget a meghívásoknak, és rendszeresen részt vett a magyar jellegű eseményeken, összejöveteleken.

A horvátországi magyarság egy jó barátot veszített el Fuzik Jánosban. Emlékét megőrizzük!

Dr. Császár Zoltán konzul az eszéki magyar főkonzulátus ideiglenes ügyvivője
Dr. Császár Zoltán 2001-től áll a magyar külügyminisztérium alkalmazásában, eddig Szerbiában látott el konzuli feladatokat, Szarajevóban és Crna Gorában pedig első beosztottként képviselte Magyarországot. 2022. szeptember 12-től pedig ő látja el az első beosztotti konzuli feladatokat az Eszéki Magyar Főkonzulátuson.