„Életükkel ma is példát mutatnak“

352

A HMDK kiadásában, a Rovátkák-sorozaban jelent meg Lábadiné Kedves Klára „A szeretet soha el nem fogy” – a Narancsik nagytiszteletű házaspár 60 éves szolgálata Kopácson című munkája, melyet múlt vasárnap mutattak be Kopácson.

A kultúrotthonban tartott könyvbemutatóra összesereglett a falu apraja-nagyja, és sokan hazalátogattak a Narancsik házaspár – Narancsik Pál és Narancsik Pálné Bognár Rózsa – gyerekei, unokái közül. Ott volt Szenn Péter püspök, valamint az Alfalusi Vegyes Kar tagjai is. Utóbbi nőkórusa nyitotta meg a könyvbemutatót, majd Lábadi Károly moderálásával Lábadiné Kedves Klára szólt a kötet címszereplőinek jelentőségéről, a kopácsi közösség életében betöltött, példamutató szerepéről.

– A tiszteletes asszony és a tiszteletes úr Kopácsot hatvan évig szolgálták örömben, bánatban, odaadó munkájuk annyira magával ragadó, hogy úgy éreztem, meg kell örökíteni, és olyan csodálatos örömöt és erőt adott nekem ezzel az anyaggal való foglalkozás, hogy szinte le se tudtam tenni – mondta el lapunknak a szerző.

– A Narancsik házaspár célja az volt, hogy népüket hitben és kultúrában is felemeljék. Ez pedig teljes mértékben sikerült nekik – tette hozzá. Erős közösséget teremtettek, melyben lehetett bármilyen gond, jöhettek háborúk, határmódosítások, támadhatott természeti katasztrófa, bármi, együtt voltak népükkel és egymást segítették.

– Az egymás, illetve közösségük iránti szeretetükről a soha el nem múló szeretet jut eszembe. „A szeretet soha el nem fogy” című igeverset vésték jegygyűrűjükbe, és ez áll a sírkövükön is – mondta Lábadiné Kedves Klára, hozzátéve, a vezérige nem annyira az egymás iránti vonzalomról, hanem inkább a krisztusi szeretetről szól, amely mindig a másik javát szolgálja. Ezt ők megvalósították egész életükkel, mellyel ma is példát mutatnak a gyülekezeteknek. (ti)