Életre kel a történelem – vukovári városnézés egy kicsit másképp

A vukovári Vu Life Centar turisztikai iroda új szolgáltatása rendhagyó városnézést tesz lehetővé. A helyi nevezetességeket ugyanis a VR (virtual reality) technológia segítségével lehet megtekinteni, így a történelem néhány szelete szinte életre kel a látogatók számára.

Képzeljük el, hogy múzeumlátogatásunk során kezet fogunk történelmi személyekkel, kihalt állatfajok mellett sétálunk el, de akár ókori leleteket is széttörhetünk. Mindezt lehetővé teszi a VR technológia, amihez a vukovári Vu Life Centar olyan szoftvereket fejlesztett, amelyek segítségével múzeumokat látogathatunk, egy kicsit másképp.

– Szerettünk volna hozzájárulni városunk turisztikai fejlődéséhez, és a kulturális örökségünket kicsit máshogy bemutatni. Ezért vásároltunk VR-szemüvegeket és kifejlesztettünk egy szoftvert, ami a múzeumainkról mesél: a Városi Múzeumról, a Vučedoli Kultúra Múzeumáról, a vukovári víztoronyról, de természetesen nem maradhat ki a dunai hajózás sem – mesélt a szolgáltatásról Šrajbek Mónika, a Vu Life Centar nevű turisztikai iroda üzletvezetője.

Šrajbek Mónika

Virtuális séta a kulturális örökségek között

A VR az angol Virtual Reality, azaz virtuális valóság rövidítése, amin a digitális technológiával létrehozott és érzékelt élmények összességét értjük. A lényege, hogy olyan környezetet kreáljon, amibe a felhasználó teljesen bele tudja élni magát. Ideális esetben a megjelenő tárgyak, személyek, helyszínek igen valósághűek, ezáltal is fokozva az autentikus élményt. A VR-t napjainkban szinte minden iparágban használják, de a leginkább mégis a szórakoztatóipar él e lehetőséggel. Élő játékok egész sora próbálható ki ilyen szimulációval.

– Természetesen a VR-szemüveges ottlét nem egy átlagos látogatás. Ezen keresztül lehetőség nyílik kezet fogni Bauer úrral, ellátogatni a vučedoli kultúra múzeumába, ahol meg lehet érinteni, sőt össze is lehet törni a tárgyakat, amit természetesen egy klasszikus látogatás során nem lehet megtenni, ez egyébként persze barbárságnak minősülne. Kézbe lehet venni egy vučedoli koponyát, látni lehet ércolvasztó kemencét – sorolta Mónika azokat a lehetőségeket, amiket lehetővé tesz számunkra a VR-szemüveg. A turisztikai iroda összesen öt ilyen szemüveget vásárolt, amivel várják a Vukovárra látogatókat.

Történelmi események, helyi nevezetességek új megvilágításban

Ellátogattunk a Vukovári Városi Múzeumba, és nekünk is lehetőségünk volt kipróbálni a VR szemüveget. Láthattuk például, ahogy Eltz gróf zongorán játszik a kedvesének.

Itt található a pleisztocén terem is, ahol megtekinthető a mamutcsont és egy életnagyságú, hatalmas szarvas is. Az emlékszobában egy honvédő háborús gránátot is tarthatunk a kezünkben. A vukovári víztoronyban például megtapasztalhatjuk a háborús bombázást, majd a védőink tiszteletére magasba emelhetjük a horvát zászlót.

Mindezek mellett a látogatóiknak azt is ajánlják, hogy próbálják ki szemüvegeikkel a dunai hajózást. Vannak, akik félnek a víztől, de ilyen módon biztonságosan és gond nélkül élvezhetik ezt a csodálatos folyót. A VR-szemüveges szolgáltatás mindazoknak ajánlott, akik szeretik a modern technológiát, az utazást és az új élményeket. A Vu Life Centarban szívesen tesznek javaslatot arra vonatkozóan, hogy a városba látogatók honnan indítsák a nézelődést, hol lehet jókat enni, és mi az, amit feltétlenül látni kell.