Elégedetlenek a búzaárakkal a termelők

63

A karancsi Szabó-gazdaságban már véget ért az aratás, a hosszantartó szárazság miatt 30%-kal kevesebb lett a hozam, mint amire számítottak, de ennél is rosszabb hír, hogy gyengén fizetnek a felvásárlók.

Szlavóniában és a Drávaszögben a végéhez közeledik a búzaaratás. Horvátországban idén összesen 160 ezer hektárnyi területet vetettek be búzával, és összesen egymillió tonnás hozamra számítanak, aminek körülbelül a felét exportálhatjuk – olvasható a tportal.hr cikkében.

A horvátországi gazdák elégedetlenek a vételárakkal, ami nem is csoda, hiszen más európai országokkal összehasonlítva nálunk fizetnek a legkevesebbet a búzáért. Míg Szlovéniában 3 kúnát is adnak a búza kilójáért, nálunk 2,20 Kn/kg körül mozognak a felvásárlási árak. Így a termelőknek nem lesz nyereségük, ami negatívan hat a következő búzavetésre. Az idei terméshozam átlagosan 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly, a búza minősége megfelelő – áll még az internetes cikkben.

Szabóék hét tonnát arattak hektáronként

A karancsi Szabó-gazdaságban már július elején végeztek a búza betakarításával. Szabó Attilától megtudtuk, náluk az idei évi termés átlagosnak tekinthető, jobbra számítottak, de a nyári szárazság, a csapadék hiánya nem kedvezett a kenyérgabonának.

– Nem kedvezett az időjárás az őszi vetésnek, a búzának, az árpának és az olajrepcének sem. Kb. harminc százalékkal alacsonyabb a búza hozama, mint amire számítottunk. Míg egy jobb évben 8-9 tonna a hektáronkénti hozam, idén 7 tonnát takarítottunk be hektáronként – mondja a karancsi termelő.

A felvásárlási árakkal még kevésbé lehetnek elégedettek – tette hozzá –, a legjobb ajánlat, amit eddig kaptak, a 2,20 kúnás volt. Megjegyezte, míg sok gazda ki van szolgáltatva a felvásárlók diktálta feltételeknek, ők magtárukban tárolhatják a termést, megvárva, amíg emelkedik az ára.

– Ez sem garancia rá, hogy jobban járunk, mint azok, akik rögtön eladják a terményt, hiszen egy rendkívül szélsőséges időszak a mostani, amikor a világpiac alakulását a háború is befolyásolja, még kiszámíthatatlanabbá téve az árak alakulását – mondta Szabó Attila, hozzátéve, megtörténhet, hogy a búza felvásárlási árának az emelkedésével együtt a műtrágya is többe fog kerülni, így esetükben nem javul a helyzet.