Ekipa Mađara iz Hrvatske na jednom od najvećih i najprestižnijih natjecanja u kolinju

0
33

Dvadesetak timova natjecalo se na IX. Gastronomskom festivalu Županije Vaš, a među njima i DZMH ogranak Kopačevo, kao predstavnik krovne organizacije DZMH. Festival je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske u suradnji s Županijom Vaš i Građanskom udrugom Milenij (Millennium Polgári Egyesület), koji za cilj ima upoznati posjetitelje s tradicionalnim gastronomskim i narodnim običajima.

Najveći gastronomski događaj je prema organizatorima obilježio do sada još neviđen interes. Na gastronomskom festivalu u gradu Győrvár sudjelovalo je 33 ekipe – od toga su 10 ekipa bili izvan granica, nudeći na štandovima prave delicije i posebnosti. Ulaz na festival i kušanje bilo je besplatno, timovi su obilno kuhali na licu mjesta, ali su sa sobom donijeli i unaprijed pripremljene zalogaje, pa se tako zasigurno nitko od više tisuća gostiju nije udaljio gladan.

Službeno otvorenje festivala bilo je u podne, pozdravnu riječ imali su glavni pokrovitelj Zsolt V. Németh, zastupnik u parlamentu i povjerenik ministra, te László Majthényi, predsjednik županijske skupštine. Goste je, kao domaćin, pozdravio i Mihály Kaczor Zsolt, gradonačelnik grada Győrvár. Riječ su imali i Gyula Winkler, zastupnik u europskom parlamentu, koji je s prisutnima podijelio svoje misli u ime Mađara izvan granica, kao i Csaba Borboly, župan Županije Hargita iz rumunjske Transilvanije.

László Majthényi, predsjednik skupštine Županije Vaš u svome govoru je rekao kako nije isključeno da je ovo natjecanje u kolinju najveće u cijelome Karpatskom bazenu. Zsolt V. Németh, povjerenik ministra za istaknute nacionalne vrijednosti, je pak podsjetio da tradiciju ne treba njegovati, već živjeti s njom.

Na festival su bile pozvane i ekipe iz Transilvanije, regije Felvidék (Slovačka), Vojvodine, Prekomurja i Hrvatske, a na natjecanju je sudjelovala i DZMH ogranak Kopačevo, kao predstavnik krovne organizacije DZMH. Žolt Faraho, predsjednik ogranka Kopačevo, rekao je kako su već u više navrata organizirali ekipe za nastupe na festivalima kolinja, pa su tako bili u Kistarcsi i Gádorosu u Mađarskoj, kao i u mjestu Bálványosfürdő u Transilvaniji, a i oni sami održavaju festival kolinja s ciljem njegovanja zimskih običaja.

-Naš tim je ovdje, na festivalu u Győrváru pripremio naša najpoznatija i najraširenija jela. Poslužili smo nekoliko vrsta krvavica – od iznutrica, krvavu i kašastu, kobasice, pečenja i kiselu juhu, sve je potrošeno do posljednjega zalogaja, naime cjelodnevni festival imao je brojne sadržaje koje je posjetilo više tisuća gostiju koji su cijeli dan neprestano mogli nešto kušati od delicija iz kolinja.

Niti žiri nije imao lagan posao, imali su što za uspoređivati, ali su svi timovi s ovog festivala kući otišli kao pobjednici. I natjecatelji i organizatori su složni, kako ih je festival spojio, jer je IX. Gastronomski festival Županije Vaš prošao u znaku njegovanja tradicije i prijateljstava.