Együttműködési megállapodással a fordítástudományért

Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) budapesti központjában együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Ivan Trojan és dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója.

Az OFFI a magyarországi fordítópiac legnagyobb, alapvetően közfeladatot ellátó szereplője, másfél évszázados tapasztalattal rendelkezik a jogszabályon alapuló hiteles fordítási és tolmácsolási területen. A több száz millió karakternyi, 255 nyelvkombinációban és 70 nyelven elvégzett fordítással – illetve a 27 fordítási szakterületen évente mintegy 100-120 ezer okiratfordítási megrendelés teljesítésével – jelenleg is kiemelkedik a magyarországi fordítóipari szereplők közül.

Az 1975-ben alapított Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Horvátország egyik legnagyobb és legrégebbi egyeteme, 11 karának egyike a Bölcsészettudományi Kar, melynek keretében működik a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék is.

Az intézményvezetők a már több éve folyó kiváló szakmai együttműködést foglalták most hivatalos keretbe. A tudományos és szakmai együttműködésről szóló megállapodásban a jövőben megvalósítható közös tudományos és kutatási projekteket, konferenciák szervezését, közös publikációk elkészítését tervezik a partnerek.

Az OFFI-ban immár hagyomány, hogy szakmai nap keretében fogadják az eszéki magyar szakos hallgatókat és oktatókat, akik megismerkednek az OFFI-ban folyó nyelvszakmai munkával, a közfeladatellátás történetével és mindennapi folyamatával.

Az eszéki magyar tanszék 2021-ben negyedik alkalommal megrendezett tudományos konferenciájának tavaly az OFFI társszervezője volt, munkatársai pedig évek óta előadóként vesznek részt. Az együttműködési megállapodás keretében az OFFI az aláírást követően több tíz példányszámban adományozott legfrissebb kiadványaiból az eszéki kar könyvtára részére, hogy ezzel is támogassa az eszéki egyetemen folyó magyar nyelvi képzéseket és a több nyelven folyó nyelvi közvetítői munkát.