Együtt a közösségben – a belovári magyarok rendezvénye

0
28

A Belovári Nyár programsorozat keretében tartották meg a belovári magyarok az Együtt a közösségben elnevezésű rendezvényüket augusztus 18-án.

A belovári magyarokat a barátságtalan időjárás sem tántorította el attól, hogy baráti szervezeteiket is meghíva megrendezzék az Együtt a közösségben címet viselő programjukat, amely a Belovári Nyár rendezvény egyik eleme volt. Vendégül látták a belovári Češka Beseda és a Grubišno Polje-i szerb kultúregyesület tagjait.

Farkas Anita, a Belovári Magyarok Közösségének elnöke a program kapcsán elmondta, a megyei kisebbségi szervezetek példaértékű együttműködést valósítanak meg már évek óta, rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Arra törekednek, hogy a nemzeti hagyományok elemeinek minél szélesebb skáláját bemutassák a közönségnek, erre a programra olyan tánchagyományokkal készültek, melyek a Duna menti régió déli részéhez kötődnek.

A programot Belovár városa támogatta, társtámogatója pedig a Belovári Magyarok Közössége volt.

Vendégszereplés Strahoninecen

A Belovár-Bilogora megyei magyar közösségek aktivitását mutatja rendszeres vendégszereplésük a különböző rendezvényeken. Ilyen volt a strahonineci (Čakovec közeli) nemzetközi néptánctalálkozó is, ahol a Grubišno Polje-i és a belovári magyarok is bemutatkoztak. A horvátországiak mellett tánccsoportok érkeztek még Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából is, összesen 300 táncos mutatta be hagyományait először a településen végigvonuló menet résztvevőjeként, majd a kultúrműsorban.