Egyre több a válás, a gyermek szinte mindig az édesanyjával marad

228

Más európai országokkal ellentétben Horvátországban nem létezik a válásokra és a gyerekelhelyezésekre specializálódott ún. családbíróság. Az esetek 84,8 százalékában az édesanya kapja meg a felügyeleti jogot – írta a Vjesnik.

2010 első negyedévében Horvátországban 36%-al kevesebb házasság köttetett, mint 2009 ugyanezen szakszában. Tavaly összesen 22 382 pár döntött a frigy mellett, ebből azonban 5 076 válással végződik. Ez azt jelenti, hogy országunkban minden negyedik házasságot felbontanak. Az elvált pároknak összesen 4463 gyermeke született. Az adatok pedig azt mutatják, hogy az esetek 84,8 százalékában ezek az utódok az édesanyjukhoz kerültek, és cask 10,7 százalékban lett az apáé a felügyeleti jog. A szülők mindössze 3,7 százaléka tudott csak úgy megegyezni, hogy mindketten egyforma jogokkal bírnak gyermekük nevelését illetően.

Amennyiben a felek azt állítják, hogy már több mint egy éve nem élnek együtt, a váláshoz további indok nem szükséges. A gyermekek elhelyezésének kérdésében a bíróság a gyámhatósághoz szokott fordulni, hogy megfelelő döntés születhessen. Attól függetlenül, hogy végül kinél helyezik el a gyereket, a vonatkozó törvény értelmében  mindkét szülő köteles továbbra is gondoskodni a csemete eltartásáról.