Egyre több a hód

0
599

Az eurázsiai hód a 19. század során majdnem teljes egészében kihalt, napjainkra viszont a természetvédők állhatatos munkájának köszönhetően ismét kezd elterjedni Európa vizeiben. Hazánkba 20 évvel ezelőtt telepítették vissza őket, a telepítés túlságosan is sikeres volt.

A hód értékes bundája miatt a vadászok közkedvelt célpontja volt a 19. századig, mikor is szinte teljesen eltűnt az európai vizekből, csupán az orosz vadonban maradt fenn pár példány. A kétezres évek elején az orosz állománynak köszönhetően megkezdték a rágcsáló újratelepítését a kontinensen, ami a vártnál is jobban sikerült. Napjainkban Európa-szerte több ezer hód él a vadonban, közülük sok a Duna, illetve a Dráva mentén. A hódok megjelentek a Kopácsi-rétben is, ahol tökéletes otthonra leltek.

– Jelenleg a Kopácsi-rétben megközelítőleg 6-7, nagyjából egyenként 10 fős hódcsalád él. A hódok jellemzően ivarérett, azaz kétéves korukig maradnak a családjukkal, majd pedig saját családot alapítanak. Az itt élő családok az elegendő tápláléknak és a védett környezetnek köszönhetően nagyon jól érzik magukat, ráadásul nincs természetes ellenségük sem, ezért gyorsan tudnak szaporodni. A rétben megfigyelt hódok száma ennek köszönhetően évről évre gyarapodik, aminek nagyon örülünk, hiszen hosszú éveken át nem éltek hódok a mi vizeinkben sem – tudtuk meg Vass Tibortól, a Kopácsi-rét egyik munkatársától.

A hódokat nem mindenhol fogadják olyan szeretettel, mint a Kopácsi-réten, ugyanis ahol nincs elég táplálékuk, ott bizony kárt tehetnek a gyümölcsösökben és a kukoricaföldeken is. A hódok képesek akár 30 cm vastag fákat is kidönteni, és ágaikat beépíteni saját gátjaikba.