Egyre népszerűbb a Kopácsi-rét

0
632

A Kopácsi-rétet évről évre több turista keresi föl a világ minden tájáról, éppen ezért elengedhetetlenek a folyamatos fejlesztések és bővítések. Egy EU-s projekt keretében hamarosan megújul a sétahajók kikötője és a Tökösi-kastély is.

A Kopácsi-rét egyike Európa legnagyobb ártereinek, mely az 1960-as évek óta védettség alatt áll. Az itt élő gazdag és változatos állat- és növényvilágnak köszönhetően turisták ezrei látogatnak el a természetvédelmi parkba, hogy megcsodálják a természetet úgymond eredeti formájában. A rét élővilágáról Vass Tibor túravezetőtől tudnak meg legtöbbet a turisták.

– A Kopácsi-rét nagyjából a Duna folyásának felénél helyezkedik el, és ez az egyik legnagyobb természetes ártere a folyónak. Utóbbiból kifolyólag nagyon gazdag az élővilága. A réten 44 halfajta, valamint 297 madárfaj él. A madarak közül 147 itt is fészkel, a többi pedig időszakonként jelenik meg nálunk. A felsoroltakon kívül természetesen számos gerincesnek is otthonául szolgál a terület, közülük 56-félét tartunk számon – mondta Vass Tibor.

Vass Tibor

A tavalyi évben a rétre 40 ezer látogató érkezett, idén ennél is többre számítanak, ami elengedhetetlenné teszi a folyamatos fejlesztéseket. A látogatók zöme egyelőre horvát, de sok magyar, szlovén és amerikai turista is érkezik. A parkban várható fejlesztésekről és tervekről Forján Renáta, a rét egyik munkatársa nyilatkozott.

– Nagyon elégedettek vagyunk a látogatottsággal, hiszen évről évre többen jönnek hozzánk. A féléves adatok szerint már június végéig 3000 fővel több látogatónk volt idén, mint a tavalyi év ezen időszakában. Hamarosan belekezdünk a sétahajó-kikötő rekonstrukciójába, melynek keretein belül egy korszerű, könnyen megközelíthető hajópihenő jön létre. Ezzel párhuzamosan egy új, elektromos sétahajót és több elektromos meghajtású csónakot is beszerzünk – mondta el Forján Renáta.

Forján Renáta

Várhatóan a közeljövőben megkezdődik a drávaszögi emberek által csak Tito-kastélynak nevezett Tökös-pusztai épület felújítása is. A kastélyban egy helytörténeti, valamint a rét élővilágát bemutató kiállítás kap majd helyet.