Egymással találkoztak a baranyai és a kelet-szlavóniai magyar egyesületvezetők

164

A HMDK pélmonostori alapszervezete harmadik éve rendez szimpóziumot az Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye területén működő egyesületeink vezetői számára. A mostaninak a fő témája a rendezvényszervezés és a pályázati lehetőségek kihasználása volt, de az aktualitásokról is hallhattak a résztvevők.

A HMDK legtöbb tagszervezete a Drávaszögben működik. Ezen szervezetek aktivitását jól tükrözi, hogy a horvát-baranyai rendezvények kétharmadát magyar szervezetek hozzák tető alá. Ebből adódóan elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés. A hétfői találkozó kiváló alkalom volt erre, illetve arra, hogy az előző szimpózium óta eltelt időszakot is elemezzék.

A résztvevőket elsőként Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke köszöntötte, majd Andócsi János, a HMDK alelnöke számolt be a horvátországi és magyarországi politikai és kulturális aktualitásokról.

A HMDK és tagszervezetei évente közel háromszáz hagyományőrző, a magyar kultúrát ápoló rendezvényt hoznak tető alá, amelyeket különböző pályázati forrásokból valósítanak meg. Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke a horvátországi pályázati lehetőségekről beszélt, elsősorban a zágrábi Kisebbségi Tanács kritériumrendszeréről, a támogatási összegek felhasználásáról, Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK országos szervezetének a titkára pedig a magyarországi pályázati lehetőségekről. Természetesen a résztvevők kérdéseket is feltehettek, így mindenki számára hasznos információk hangoztak el most is.

Matijević Olivér elmondta azt is, hogy kiváló alkalom volt ez arra is, hogy az egyesületek, alapszervezetek vezetői találkozzanak és tapasztalatokat cseréljenek.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.