Egyetemi ösztöndíjakról tárgyaltak

0
86

Január 29-én tanácskozott az Előértékelő Bizottság a horvátországi felsőoktatási intézményekben tanuló magyar diákok által beadott ösztöndíjpályázatokról Bellyén, a HMDK székházában.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem decemberben pályázatot hirdetett ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2018-2019-es tanévben külhoni felsőoktatási alap-, mester/magiszteri vagy doktori képzésben részt vevő horvát állampolgárságú, horvátországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar nemzetiségű személyek számára. Pályázataikat a diákok január 17-ig adhatták le a HMDK bellyei székházában. Az idei évben jóval nagyobb számú, összesen 26 pályázat érkezett a három kategóriában, ezért a bizottság is szigorúbban osztályozott, csak a legjobb pályázatokat javasolták ösztöndíjra. A pályázók közt volt egy doktorandusz hallgató, 5 mesterszakos, 10 alapszakos és 8 elsőéves egyetemista.

– A kérelmezők idén is több szakterületről jelentkeztek, a bölcsészettől egészen az egészségügyig. Külön öröm számunkra, hogy az ország egész területéről érkeztek pályázatok, ezért több, a szórványban élő fiatal egyetemistát is javasolni tudtunk ösztöndíjra. Mivel idén túljelentkezés volt, ezért nem tudtunk mindenkinek adni, csak a 21 legjobbnak ítélt pályázót javasoltuk támogatásra – nyilatkozta lapunknak Csapó Nándor, a testület elnöke, aki hozzátette, hogy a pályázat eredményéről a pályázók az adatlapon megadott e-mail-címükre kapnak majd értesítést.