Egyet mondok, akkor Fesztivál

A Hagyományok Háza az EgyFeszten

83

A harmadik, gyergyói összművészeti fesztiválon, az EgyFeszten a Hagyományok Háza megújult Folkudvarral vesz részt.  A gazdag programkínálatból Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodájának kulturális szervezője ad ízelítőt.

„Harmadízben rendezik az EgyFesztet, s az Erdélyi Hagyományok Háza idén is aktív résztvevője – Folkudvarával – a jeles eseménynek.  Az EgyFesztösszművészeti fesztivál kulturális programjainak javarészét Gyergyószentmiklóson, a turisztikai programokat pedig a környező településeken is tartják. Idén tizenkét udvarral várják a vendégeket, a Folkudvarnak a Szilágyi vendéglő ad otthont.

Az aktuális programsorozat tömörebb, de egyben tarkább; a magunk részéről híven folytatjuk a bevált szervező-hagyományainkat.

Mint ismert, csütörtöktől vasárnapig tart a Fesztivál, s a közel harminc program között minden nap tartogat igazi meglepetéseket. A gyerekeknek szóló előadások, foglalkozások, táncházak nyitják a napot, s olyan neves fellépőket üdvözölhetünk, mint a Kaláka Együttes és a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes.

A néprajzi előadásokra külön felhívom a figyelmet: gyergyói adatközlők látogatnak el a Fesztiválra, s páratlan tánc- és zenetudásukat osztják meg az egybegyűltekkel.

Minden találkozó legvártabb eseményei az esti koncertek. Csütörtökön a Karmazsin Népi Együttest – a Bagossy Brothers Company tagjaival – szólítjuk színpadra, s minden bizonnyal egy örömzenének lehetünk részesei.

Pénteken a figyelem a Góbé Zenekarra irányul, szombaton pedig Szalonna és Bandája kerül a figyelem középpontjába. Vasárnap Tcha Limberger, a vak belga szintó cigány hegedűs érkezik hozzánk. A művész külön figyelmet érdemel, mivel számos nép, mint például a török, a görög, a román, a belga zene kiváló előadója. A magyar népzenével több éve foglalkozik, így a kalotaszegi hagyománynak is kiváló ismerője, de a magyar nóták sem állnak tőle távol. Érdeklődését látva, azt tanácsolták neki, hogy akkor fogja igazán megérteni a magyar népzenét, ha a nyelvet is elsajátítja. Nem habozott, megtanulta nyelvünket.  Ezúttal a Tokos Zenekarral lép a közönség elé.

Egy kis színes programra is felhívom a figyelmet: a táncházas kvízvetélkedő, a FolkAktív FolkActivity csapat-résztvevői minden bizonnyal szívesen emlékeznek majd vissza a megmérettetésre.”