Egyelőre nem probléma a munkanélküliség

0
26

Horvátországban a koronavírus-járvány hatására az elmúlt hónapokban több mint 50 ezer új munkanélkülit regisztráltak annak ellenére, hogy a kormány jelentős támogatásokkal ösztönzi a munkáltatókat az alkalmazottak megtartására.

Ugyanakkor az állás nélkül maradt emberek túlnyomó része rövid időn belül újra munkába tudott állni más helyen. A munkaügyi hivatal 20 000-re teszi azon dolgozók számát, akik a járvány miatt tartósan munka nélkül maradtak, és ebben benne vannak azok is, akik külföldről tértek haza.

Az országban 2019 június 1-jén 134 717 munkanélkülit tartottak számon, idén ebben az időpontban ez a szám 154 719 volt. Az elbocsátási hullám elmaradásában bizonyára az is közrejátszott, hogy az állam igény esetén három hónapig 4000 kúnás fizetést biztosított azon cégek alkalmazottainak, melyek a járvány miatt jelentős bevételkiesést szenvedtek el. A lehetőséggel 103 268 cég élt, tőlük összesen 609 431alkalmazott bérköltségeit vállalta át a kormány.

- Reklám -

Az országban a járvány hatására a legtöbb felmondást Isztriában adták a munkáltatók, a leginkább érintett szektor pedig a kereskedelem és a turizmus. Utóbbi hagyományosan szezonálisan biztosított megélhetést a munkavállalóknak, ám ebben az ágazatban eddig is munkaerőhiány volt, ezért többnyire hamar el tudtak helyezkedni azok, akik állás nélkül maradtak. A válság előtt munkaerőhiánnyal küszködött az építőipar és a mezőgazdaság is, ezért sok munkást ezen ágazatok is felszívtak. A szakértők szerint ha az országban nem nő meg drasztikusan a megbetegedések száma, a munkaerőpiac stabilitása nem lesz kérdéses.