Egy társasjáték, ahol te vagy a főhős és Eszék belvárosa a „játéktábla”

0
206

A magyarországi ParaPark szabadulószobás játékaival vált híressé. Legújabb szerzeménye, a Parapoly – Szabadulók rendje egy városjáró kódfejtős játék, amelyet szeptembertől Eszéken is kipróbálhatunk, s melyen keresztül néhány órára egy izgalmas történet főszereplőjévé válhatunk. A játékról Juhász Bálinttal beszélgettünk, aki az eszéki Parapoly létrehozásában közreműködött.

Nemrég egy érdekes és különleges „társasjáték” kipróbálására kértek föl tesztalanynak, amit nem az asztal körül ülve kell játszani. Ebben a játékban Eszék belvárosa a helyszín, a „bábuk” pedig mi magunk vagyunk, a résztvevők.

Feladatunk, hogy bejárva a városközpontot különböző rejtélyeket oldjunk meg, melyek az adott hely nevezetességeihez köthetők.

A feladatok megfejtéséhez nincs szükségünk másra, csak egy okostelefonra mobilinternettel és egy tollra, a Parapoly eszéki csapata pedig a nyomtatott térképet és a mobilalkalmazást biztosítja számunkra, melyek segítségével felkutathatjuk a kijelölt állomásokat. „Ami” még nélkülözhetetlen a végigjátszáshoz, az saját magunk, a lábunk, kezünk és mindenekelőtt a fejünk. Ugyanis ahhoz, hogy A pontból a B-be jussunk, többnyire logikai feladatokkal kell megbirkóznunk, közben persze sok-sok mindent megtudunk a város egy-egy részéről. 

A végigjátszáshoz az alkalmazás indításától kezdve 48 óra áll rendelkezésünkre, de természetesen nincs szükség ennyi időre, elegendő hozzá 2-3 óra is, ha elég ügyesek vagyunk. A legideálisabb 2-7 fős csapat részvétele, ami pedig a korhatárt illeti, fiatalok és idősebbek egyaránt játszhatják, a középiskolástól egészen a nyugdíjas korosztályig.

A szabadulószobás játék magyar találmány

A Parapoly Juhász Bálintnak és vállalatának köszönhetően jutott el Magyarországról Horvátországba.

Bálint elmondta, Pécsett szereztek tudomást róla, miután kipróbálták a ParaPark egyik szabadulószobáját.

A ParaParkról azt kell tudni, Gyurkovics Attila alapította 2011-ben egy budapesti romkocsma alagsorában. Ezzel elindította a szabadulószobák divatját nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi színtéren is. A Parapoly legújabb szerzeménye, melyet nem négy fal között játszanak, hanem egy egész városrészt felölelnek.

– Heinbach Dárius kollégámmal láttunk fantáziát abban, hogy a szabadtéri kódfejtős játékot elhozzuk Horvátországba is, így felvettük a kapcsolatot Gyurkovics Attilával, és megkezdődött a munka – nyilatkozta lapunknak Bálint.

Hozzátette, hatalmas élmény volt számára az eszéki játéktér létrehozása, amely egy kisebb helytörténeti kutatómunkát igényelt, ezáltal gazdag ismeretanyagra tett szert.

Eszék után elvinnék az ország más nagyvárosaiba is a Parapolyt

– Tervezzük, hogy elvisszük a játékot Horvátország több nagyvárosába is, illetve a tengerparton szezonális jellegű játékokat is létrehoznánk, mivel köztudott, hogy az Adria-part nem bővelkedik programokban, melyekkel a turisták leköthetnék magukat – állítja Bálint.

Hozzátette, a Parapoly idegenforgalmi célokra is használható, ugyanis híres épületeket, szobrokat, az adott város történelmét is bekapcsolja a játékba, de mindezt úgy, hogy nem kell hozzá helyismeret, vadidegenek is sikeresen részt vehetnek benne.

Szeptembertől elérhető az eszéki pálya

Ha felkeltettük a kalandvágyó társasjáték-kedvelők érdeklődését, felhívnánk figyelmüket, hogy az eszéki Parapoly a tervek szerint szeptembertől lesz elérhető.

– Játékunkra a www.parapolycro.com oldalon jelentkezhetnek majd az emberek, de a végigjátszáshoz szükséges térkép vendéglátóegységekben, turisztikai irodákban is elérhető lesz, és egy QR-kódon keresztül juthatnak be a weboldalunkra, majd a belépő befizetése után elindíthatják az alkalmazást – mondja riportalanyom.  

Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, egy nagyszerű, profin kidolgozott képességfejlesztő kalandjátékról van szó. Közösségépítő funkciója is van, mivel alapvetően csapatjáték. Jót tesz a testi-lelki egészségnek, hiszen útközben sétálunk, mozgunk, az agyunkat tornáztatjuk, megfeledkezve hétköznapi gondjainkról, s közben még jobban megismerjük a város nevezetességeit.