Egy hónappal korábban takarítják be a kukoricát is

298
11-kukorica

Mint idén minden, így a kukorica betakarítása is korábban kezdődött, mégpedig egy hónappal előbb. Ilyen korai kukoricatörésre még az idősebbek sem emlékeznek. Ami a hozamot illeti, sajnos 30-40 százalékkal is kevesebbre kell számítani, ami újabb nehézségeket okozhat majd az amúgy is rendezetlen mezőgazdasági piacon.

A kukorica betakarítása a szokásosnál majdnem egy hónappal korábban kezdődött. A csövek annyira szárazak, hogy azonnal mehetnek a górékba. A hozam az átlagosnál kisebb, és a minőség is gyengébb – mondják a gazdák.

– Mi mintegy 10 hektárnyi területen törjük jelenleg a kukoricát. Az előző években jó esetben10 tonna termés is volt egy hektáron, most azonban csak úgy 5-6 tonna az átlaghozam. A korai érés miatt kisebbek és szárazabbak a szemek, igaz, emiatt azonnal tárolható, és így nincs szárítási költség, de egyáltalán nem lehetünk elégedettek az idei terméssel – mondja Dezső Igor kórógyi gazda.

A szakemberek szerint a kései hibrid kukoricákkal lesz nagyobb a gond, mert ezeknél az érés később kezdődött, és így a szárazság nagyobb kárt okozott. Ha most esne is eső, már késő lenne, és lehet, hogy csak ártana, hiszen nem lehetne rámenni a földekre, illetve a csövek nedvesek lennének, így várni kellene a betakarítással, ami csak rontana a mostani gyenge minőségen.

 

A világpiacon hiány lesz kukoricából

Könnyen megjósolható, hogy a világpiacon kukoricahiánnyal kell majd számolni. A nagy szárazság (hazánkban több helyütt jégkár is), valamint a növekvő bioüzemanyag-termelés „gondoskodott” arról, hogy a növény világpiaci ára már elérte az 1,60-1,90 kúnát. Eddig még soha nem fordult elő, hogy a búza ennyivel olcsóbb legyen a kukoricánál: jelenleg 1,30 kúna az ára. Hogy milyen mértékben fog emelkedni az ára, azt egyelőre még nem lehet tudni, de egyes hústermelők már erre számítva léptek, és a drága kukorica helyett többnyire már búzával etetik az állatokat. Ráadásul a búza tápértéke nagyobb, mint a kukoricáé. Szakemberek szerint mindez a hús drágulásához vezethet.